latinica  ћирилица
08/12/2017 |  20:26 | Аутор: РТРС

Зашто је добро шетати по хладноћи?

Често можемо чути да је хладноћа добра за наше здравље, а да ли знате које су те добробити које наш ум и наш организам имају од ниских температура?
Илустрација (Фото: wikihow.com) -
Илустрација (Фото: wikihow.com)

1. Више енергије

Изложеност хладним температурама, нпр. шетња по хладноћи, испуниће вас енергијом па ћете бити "енергични" и по повратку у топло. Да би хладноћа имала такав учинак, не морате да јој будете дуго изложени. Довољна ће бити и кратка шетња - зато, идите на брзо ходање.

2. Бољи сан

Људи који пате од несанице имају вишу тјелесну температуру, па ће им спавање у лагано расхлађеној просторији, на идеалној температури од 16 до 20 степени Целзијуса, помоћи да боље спавају. Како они који пате од несанице, тако и сви остали.

3. Сагоријевање калорија

Хладноћа подстиче сагоријевање калорија у тамном масном ткиву. Тамно масно ткиво производи топлоту и сагоријева масноће. Код беба оно служи за регулисање тјелесне температуре, док се оно код одраслих налази у мањим количинама.

4. Мозак боље ради

Доказано је да на високим температурама људи ријеђе доносе веће и сложеније одлуке. Топло вријеме брже исцрпљује наше резерве глукозе, а пошто глукозу користимо у менталним процесима, њен недостатак утиче на нашу способност доношења одлука.

5. Боље дисање

У јесен и зиму ваздух је бољег квалитета него у прољећним и љетњим мјесецима. Због свјежег, чистог ваздуха ово доба године је идеално за боравак у природи, дуге шетње и дубоко дисање.

6. Савршено за трчање

Да ли се икада питали зашто се маратони одржавају у касну јесен? Зато што је на нижим температурама лакше и пријатније трчати. Трчање по топлом и влажном времену дјелује врло исцрпљујуће на наше тијело. Истраживања су доказала да по хладноћи трчимо брже, што значи да у краћем времену можемо да сагоримо више калорија.

7. Мање упала и инфекција

Упала мишића често се ублажује стављањем леда на отечено и болно мјесто. Исти ефекат имају и ниске температуре ваздуха. Многи атлетичари у лијечењу упала и повреда користе криотерапију, односно терапију ледом - излагање екстремно хладним температурама. Боравак напољу чини нас отпорнијима. То је зато што се број ћелија које се боре против инфекција заправо повећава када боравимо на хладноћи.

8. Боље се осјећамо

По хладном времену не морамо да се бринемо о томе како изгледамо у бикинију или купаћем костиму, што нам подиже самопоуздање. А то је и доба године када размишљамо о вјежбању, због доношења новогодишњих одлука.

9. Више цијенимо дане који долазе

Истраживања су показала да људи који живе у подручјима гдје је увијек топло и сунчано нису срећнији од других. Људи су најбољег расположења послије дужег периода хладнијих и тмурнијих дана.

10. Нема инсеката

Ниске температуре убијају инсекте као што су комарци, што значи да не морамо да се бранимо од ових тих ситних досадних напасника, који могу и да нам пренесу заразу.

Извор: Агенције