latinica  ћирилица
11/12/2017 |  15:32 | Аутор: РТРС

Како је ризик од рака дојке повезан са гојазношћу?

Истраживачи су казали да и релативно скроман губитак тежине значајно утиче на ризик од оболијевања.

Жене које изгубе 12 сувишних килограма смањују шансу за трећину. У студији је анализирано 61.335 жена старијих од 50 година. Дошло се до резултата да губитак сувишних килограма утиче на смањење ризика оболијевања од рака дојке.

Већ неко вријеме научници знају да је гојазност и те како повезана са одређеним канцерима, посебно раком дојке, али до сада је било врло мало истраживања да ли пацијенти могу да смање овај ризик губитком одређеног броја килограма.

Амерички научници пратили су ове жене 14 година. Оне које су изгубиле пет одсто тјелесне тежине имале су 12 одсто мањи ризик да оболе од рака дојке. На примјер, ако је жена висока 165 центиметара и има 77 килограма, губитак од 3,8 килограма смањио јој је ризик од оболијевања за 12 одсто.

Уколико су успјеле да изгубе 15 одсто тјелесне тежине, односно око 11,5 килограма, ризик се смањио за 37 одсто.

Истраживачи вјерују да масно ткиво испушта прекомјерну количину хормона естрогена, за који сматрају да подстиче раст канцерогених ћелија. Друга теорија је да су гојазни људи подложнији упалама при чему њихови органи или ткива постају натечени. Сматрају како овај процес штети ћелијама ДНК, њиховом генетском коду и изазивају развој тумора.

Жене које су учествовале у истраживању биле су старости од 50. до 79. године, а 59 одсто их је било гојазно. Током 14 година, 8.175 жена је успјело да изгуби килограме у три године. У наредних 11 година 3.061 жена је обољело од рака дојке. Утврђено је да су жене које су се гојиле имале веће шансе да оболе од агресивнијег типа рака.

Удружења за превенцију оболијевања од рака дојке апеловала су на жене старије од 50 година да раде на губитку сувишних килограма јер је у тим годинама већи ризик од оболијевања од рака дојке.

Извор: Б92