latinica  ћирилица
11/12/2017 |  15:43 ⇒ 19:09 | Аутор: РТРС

Шта се догађа када одлажемо одлазак у WC?

Уколико предуго "стежете" бешику, суздржавајући се од одласка у тоалет, ризикујете озбиљну инфекцију мокраћне бешике, и посредно појаву крвних угрушака.
Одлазак у тоалет - Фото: Screenshot
Одлазак у тоалетФото: Screenshot

Управо то се догодило бејзбол играчу Њујорк Метса Мету Харвију, који је пропустио утакмице због "неспецифичне болести", а касније је објаснио да је предуго задржавао мокраћу, што је довело до стварања крвног угрушка.

"Морам да користим WС мало чешће умјесто да одлажем одлазак", рекао је Харви групи новинара.

Директорка уролошке онкологије на Универзитету Јужна Калифорнија Ен Шакман каже да због инфекције бешике заиста може да се појави крв у урину. Она је код инфекције иритирана, упаљена и може да крвари, и у питању је много озбиљнија упала него код мокраћних канала.

"Ако предуго задржавате урин или га не избаците до краја, изазивате инфекцију. Проблем је ако вам је то навика, а не повремена појава", рекла је Шакман.

Због физиономије, и краћих мокраћних канала, жене су склоније упали, и око 50 одсто жена је има бар једном у животу. Ипак, док жене то много лакше препознају, мушкарци обично не знају шта су симптоми инфекције, па често дође до појаве крви у урину прије него што оду код љекара.

"Крв у мокраћи свакако јесте разлог за бригу јер може да буде знак већег проблема", каже др Шакман, али додаје да је најчешће у питању инфекција.

Извор: Б92