latinica  ћирилица
11/12/2017 |  19:16 | Аутор: РТРС

Патлиџан снижава холестерол

Плави патлиџан је намирница која има снажна антиоксидативна својства и снижава ниво лошег холестерола у крви.
Патлиџан (Фото: Shutterstock) -
Патлиџан (Фото: Shutterstock)

Витамини и минерали које садржи дјелују антибактеријски и противупално, и због тога се сматра добрим савезником имунитета. Фитонутријенти из плаво - љубичастог поврћа смањују излучивање хистамина, чије повишене вриједности узрокују несаницу и поремећај расположења.

Плави патлиџан је изузетно богат дијетним влакнима и целулозом, због чега позитивно дјелује на правилан рад органа за варење. Такође, садржи знатну количину пектина (биљног желеа), који је кључан у смањењу нивоа лошег холестерола. Његова фитохемикалија, звана сапонин, осим противупалног својства има и антиалергијски и антиканцерогени ефекат. Истраживања су показала да садржи и биофлавоноиде који штите ћелије од оштећења и канцерогених обољења.

Од минерала, плави патлиџан има највише калијума и због тога је користан и за нормализацију крвног притиска. Најбогатији је витаминима Б групе (рибофлавин, тијамин, нијацин) који посебно повољно дјелују на нервни систем. Такође, витамини Б групе доприносе побољшању прокрвљености коже, спријечавају њено сасушење и стварају услове за стимулисање регенерације и нормалан рад лојних жлијезда.

Због ниске калоријске вриједности препорука је да ово поврће често једу гојазни и дијабетичари. Да бисте били сигурни да ћете у организам унијети свјеж патлиџан, обратите пажњу на то да ли му је боја загасито љубичаста, а петељка чврста.

Извор: Вечерње новости