latinica  ћирилица
12/12/2017 |  10:32 ⇒ 13:00 | Аутор: РТРС

Код Павловића моста одлагалиште отпада (ВИДЕО)

Рибари и љубитељи природе упозоравају да се уз ријеку Дрину код граничног прелаза Павловића мост одлаже отпад, што представља својеврсну еколошку темпирану бомбу.
Одлагалиште смећа крај Дрине - Фото: РТРС
Одлагалиште смећа крај ДринеФото: РТРС

Надлежне градске службе кажу да су ненадлежне, те да ће проблем покушати да ријеше у договору са представницима сусједне општине Богатић, на чијој се територији одлаже отпад.

Дугогодишњи риболовац Предраг Тимотић из Бијељине, кој скоро свакодневно своје слободно вријеме проводи на Дрини, огорчен је због дивље депоније и на локацији код Павловића моста.

- Био сам очевидац са мојим зетом кад су истоварали овдје шљепер половних гума. Значи, није то било пар гума, то је био огромни шлепер пун гума. И кад сам конфронтиро тим власником земље, он ми је рекао да је то његова земља, да је србијанска територија а шта раде они- каже не зна. Па како он да не зна о чему се ради кад се шлепер гума истоварен на његовој трериторији. прича Предраг.

Иако је упозоравао надлежне градске службе, Тимотић каже да су након изласка на терен констатовали да нису надлежни.

Исти одговор и ми смо добили из градске Комуналне полиције: "Простор гдје се стварају депоније и гдје се истоварају гуме и затрпавају или пале је лијево од Павловиц моста, на тзв. Дринским адама. То земљиште припада опсшини Богатић и закони Републике Српске се не могу примјењиваћи на територији друге дрзжве, а одлуке Града Бијељина на територији друге опсшине или града, поготово не на територији друге државе. Неоспорно је да је тај простор дивље одлагалиште, али Град Бијељина нема инструмената да ријеши тај проблем."

И еколошки инспектор прије неког времена није могао да уради ништа, јер је ријеч о територији друге државе, кажу у еколошком удружењу Еко пут из Бијељине.

Они су недавно очистили сличну дивљу депонију, направивши Еко центар. Упозоравају да посљедице нелегалног одлагања отпада могу бити несагледиве.

- Проблем је када се помијешају амбалаже од разних пестицида и хемијских средстава и она послије неког времена долази до подземних вода, до дринских вода. Ми пијемо ту воду, јер сва ова територија лежи на подземним дринским водама, појашњава Снежана Вујић Јагодић, предсједник Удружења Еко пут Бијељина.

Из Удружења Еко пут и Комуналне полиције најавили су састанке са представницима општине Богатић у Србији да би проблем одлагања отпада поред ријеке Дрине био ријешен.