latinica  ћирилица
13/12/2017 |  09:14 ⇒ 10:26 | Аутор: РТРС

Малезијски град опсједнут мачкама

У малезијском граду Куцингу, што на њиховом језику значи мачка, све је подређено овим кућним "принцезама".
Споменик мачкама - Фото: AP
Споменик мачкамаФото: AP

Гдје год се окренете у Куцингу видите мачке, чак постоји и Музеј мачака.

Локална радиостаница такође се зове Мачка ФМ. Па и универзитет, И-ЦАТС, што заправо значи Међународни колеџ напредне технологије. Зашто је овај град добио име по мачкама, иако је ријеч о подручју које је иначе познато по мајмунима?

Више је теорија о томе. Према једној од њих, када је Британац Џејмс Брук, први раџа малезијске државе Саравак, стигао овдје 1839. године, у разговору са становницима показао је према мјесту упитавши како се зове. Они су му забуном, мислећи да је показивао на мачку у пролазу, рекао Куцинг, па је мјесто тада добило тај назив.

Према другој теорији, Куцинг је име добио према дрвећу које је некад расло на том подручју, а његов плод било је воће које се звало мачје око. Још је једна теорија да су становници свом граду име дали када су открили необичне краткорепе мачке на обали ријеке Саравак која протиче кроз град.

Било како било, мачке су обиљежиле овај град у којем живе Малезијци, Кинези, Индијци као и бројна локална племена. Ипак, сви имају неку повезаност с мачкама. На примјер, Кинезима је она симбол среће. А сви их становници цијене јер "контролишу" глодаре.

Чак се током 1950-их догодило и то да је локална власт у својој борби против комараца и штакора који преносе маларију, употребивши прејаке отрове, утицала на смањење популације мачака, што је изазвало велику забринутост. Због тога се кренуло у операцију "Cat drop", у којој је британска краљевска авијација спустила 14 хиљада мачака у град.

Осим мачака, Куцинг нуди и много више. Туристи овдје воле да дођу да пробају локалне специјалитете. Незаобилазна станица на путу је Национални парк Мочваре Куцинга, Национални парк Бако, бројне џамије и други музеји.

Извор: Агенције