latinica  ћирилица
13/12/2017 |  16:05 | Аутор: РТРС

Високоенергетска грицкалица која помаже у лијечењу анемије

Њихова висока енергетска вриједност чини их изврсним међуоброком, а фине су и у колачима.
Сухо грожђе - Фото: Screenshot
Сухо грожђеФото: Screenshot

Суво грожђе је дехидриран плод у ком остаје највише 23 одсто воде. Настаје сушењем грожђа на сунцу или механичким процесом сушења у сушионицама.

Нутритивно гледано, карактерише га богатство калијума, магнезијума, цинка, бакра, калцијума и гвожђе, као и витамина А и Б комплекса.

Суво грожђе садржи знатну количину гвожђа који директно помаже у лијечењу анемије, док висок садржај бакра помаже код стварања црвених крвних зрнаца.

У питању је идеална високоенергетска грицкалица за хладније дане, која зачас надокнађује изгубљену енергију.

Осим тога, помоћу њега без већих проблема можете да заварате глад јер је изразито богато влакнима што га чини заситнијима од многих других намирница.

Осим што уз суво грожђе у комбинацији с орашастим воћем, јогуртом или медом, можете да започнете дан, одлично је и као прилог с пиринчем, кус-кусом и поврћем уз сваки комад меса. Можете га, наравно, убацити у било коју лиснату салату.

Због слаткастог укуса и структуре, идеално је и за пуњење меса перади.

Савршено иде уз све колаче, хљеб, пецива, компоте, пудинге и креме, а незаобилазан су и додатак посластицама – штрудлама, колачима, баш као и сладоледу или се једноставно налазе у комбинацији с другим сушеним воћем или орашастим плодовима као замјена за слаткише. Зими се често додаје и у кувано вино.

Извор: Б92