latinica  ћирилица
13/12/2017 |  16:26 ⇒ 17:37 | Аутор: РТРС

Отварање православне гимназије на јесен 2018. године

Православна гимназија у Брчком биће отворена, највјероватније, на јесен наредне године, договорено је данас у Брчком на састанку Његовог преосвештенства епископа зворничко-тузланског Фотија са представницима извршне и законодавне власти из реда српског народа и Српске православне цркве у Брчком.
Брчко - Фото: РТРС
БрчкоФото: РТРС

Биће то прва православна гимназија у БиХ.

Епископ зворничко-тузлански Фотије рекао је новинарима након састанка да су сви представници извршне и законодавне власти у Брчком једногласно подржали отварање гимназије.

"Ово је значајна одлука, она је историјска и пионирска. Све то даље треба реализовати како доликује и ми смо оформили један одбор овдје који ће конкретно радити на реализацији пројекта", нагласио је епископ Фотије.

Он је додао да ће се по том питању подршка тражити и код Министарства просвјете и културе Републике Српске и Светог архијерејског синода на челу са патријархом.

"Ова данашња одлука иде у правцу онога што сам недавно разговарао са предсједником Републике Српске Милорадом Додиком, који је том приликом рекао да на нивоу сваке епархије у Српској треба да се формира по једна гимназија", рекао је епископ Фотије.

Према његовим ријечима, то ће бити велики допринос Брчко дистрикту, Републици Српској и СПЦ.

"Желимо да се објединимо кроз ту гимназију и да вратимо наше образовање на немањићке темеље, на темеље потпуне симфоније између Цркве и државе, која се огледа и у просвјети", нагласио је епископ Фотије.

Градоначелник Брчко дистрикта Синиша Милић рекао је да је посјета епископа Фотија Брчком посебно важна, јер се разговарало о конкретним темама које су од интереса за српски народ на подручју дистрикта.

"Простор за православни школски центар је већ обезбијеђен у насељу Илићка. Претходих година смо се опредијелили да подржимо градњу, односно куповину једног таквог објекта, а сада се кренуло и у фазу реализације када је ријеч о садржају објеката", навео је Милић.

Он је рекао да су се сви који су присуствовали данашњем састанку сагласили да управо у том објекту буде православна гимназија.

"Формирана је и група која ће испитати законске и све друге претпоставке да би православни средњошколски центар заживио у што је могуће краћем року", истакао је Милић, додајући да ће то сигурно бити до наредне школске године.

Посланик Српске демократске странке Милан Пурић нагласио је да је ријеч о пројекту од историјског значаја за српски народ у Брчком.

"Апсолутно ће бити драгоцјена и васпитна и образовна страна ове школске установе и мислим да ће захтијевати много напора, мораћемо савладати много баријера до почетка рада, али нећемо жалити труда и свега другог што буде потребно да се коначно и почне са школовањем у тој школи", рекао је Пурић.

Током састанка било је ријечи и о културно-административном центру који се налази у црквеном дворишту, који треба ускоро да буде завршен, а који ће бити допуна православној гимназији, те помоћи реализацију свих њених активности.

Протојереј-ставрофор Небојша Драшкић каже да ће тај српски културно-административни центар бити значајан не само за Црквену општину Брчко, већ и за цјелокупну Зворничко-тузланску епархију.

На данашњем састанку истакнуто је да ће врата православне гимназије у Брчком бити отворена за све ученике који је желе похађати, без обзира на вјерску, географску и националну припадност.

Извор: СРНА