X

За ваш уређај је
доступна апликација

latinica  ћирилица
13/12/2017 |  22:49 | Извор: РТРС

Норвешка прва у свијету искључила ФМ радио

Норвешка је данас завршила прелазак на дигитални радио (ДАБ), и тако упркос неслагањима, постала прва земља у свијету која је искључила национално емитовање на ФМ-у.
ФМ радио - Фото: илустрација
ФМ радиоФото: илустрација

У складу са претходно усвојеним распоредом, најсјевернији региони и територија Свалбард на Арктику су јутрос прешли на дигитални радио, саопштила је радијска група Дигиталрадио Норге (ДРН).

Прелаз на дигитални радио, започет 11. јануара, омогућиће, према ријечима својих присталица, бољи квалитет звука, повећање броја канала и више функција за осам пута мању цијену дифузије.

Ипак, та технологија је критикована због техничких проблема, недовољне покривености територије и високе цијене за кориснике који морају купити нове пријемнике или адаптере по цијени од 100 до 200 евра.

Тренутно, према подацима ДРН, мање од половине норвешких возача може да слуша ДАБ у колима.

Једно истраживање је показало да је број Норвежана који свакодневно слушају радио у посљедњих годину дана опао за 10 одсто, а државни радио НРК је изгубио 21 одсто слушалаца.

"Ово је велика промјена и морамо дати времена слушаоцима да се привикну на дигитални радио", рекао је директор ДРН Оле Јерген Торвмарк.

Транзиција се тицала искључиво државних радио станица и највећи дио локалних радија и даље емитује на ФМ-у.

У наредним годинама се та промјена очекује и у Швајцарској, Данској, Великој Британији и другим земљама.

Извор: Бета