X

За ваш уређај је
доступна апликација

latinica  ћирилица
14/12/2017 |  21:32 | Извор: РТРС

Научници имају нову идеју да зауставе глобално отопљавање

Због глобалног отопљавања ниво мора у просјеку порасте три милиметра годишње, што би послије дужег времена могло да причини озбиљне проблеме градовима на обалама.
Топљење леда на Антарктику (Фото: newsweek.com) -
Топљење леда на Антарктику (Фото: newsweek.com)

Научници су развили сценарио који предвиђа пумпање огромне количине воде из океана на Антарктик, гдје би се замрзла. Температура од минус 50 степени Целзијуса довољно је ниска да се замрзне и морска вода. На тај начин успорило би се подизање нивоа мора, али да ли је идеја реална, или је ријеч о утопији?

Трагајући за одговором на ово питање Институт за истраживање последица климе у Потсдаму (Њемачка) направио је компјутерску симулацију. Њихови прорачуни показују да би за заустављање пораста нивоа мора било потребно стотињак највећих пумпи на свијету и десет одсто укупне производње електричне енергије. Био би то огроман технички пројекат, али изводљив.

Проблеми се крију и у детаљима. Не би било нарочито ефикасно испумпавати воду близу обале, јер би се замрзнута вода релативно брзо поново отопила и вратила у море. Анализе института показују да би је требало транспортовати најмање 700 километара у унутрашњост Антарктика како би се безбједно депоновала за сљедећих 1.000 година.

Како транспортовати воду толико далеко, када је температура минус 50? Одговарајући цјевовод морао би да се загријава, на примјер, уз коришћење енергије на вјетар, кога на Антарктику има довољно. Помисао на Антарктик са џиновским пумпама, вјетрењачама за производњу електричне енергије и цјевоводом звучи застрашујуће, али је тако нешто технички изводљиво.

Можда нам прорачуни научника само показују да је ипак лакше примијенити мјере за смањење емисије штетних гасова него упуштати се у овакве подухвате.

Извор: Блиц/welt.de