latinica  ћирилица
15/12/2017 |  20:30 ⇒ 20:34 | Аутор: РТРС

Пронађен и рестауриран авион који је предводио инвазију на Нормандију

Авион који је водио операцију инвазије Нормандије у Другом свјетском рату рестауриран је након што је пронађен на отпаду фирме "Баслер турбо конверзије" у Ошкошу, у савезној америчкој држави Висконсин, пренијели су амерички медији.
Рестауриран авион који је предводио инвазију на Нормандију - Фото: AP
Рестауриран авион који је предводио инвазију на НормандијуФото: AP

Амерички медији преносе да је авион био изгубљен 70 година, све год га сасвим случајно није открио један амерички историчар авијације на отпаду у Ошкошу 2015. године.

Пројекат рестаурације авиона започела је група Комеморијалне авио-снаге, а радници "Баслера" су на рестаурацији чувеног авиона радили више од 22.000 часова, како би вратити стари сјај авиону "Ц-47", познатијем под именом "То је све, брате", преноси АП.

Чувени авион предводио је око 800 авиона у којима су се налазили први падобранци који су се спустили на нормандијске плаже 6. јуна 1944. године.

У "Баслеру" се надају да ће моћи да изврше лет изнад Нормандије овим авионом 6. јуна 2019. године, на 75 година од чувене историјске инвазије.

На предњем дијелу авиона се, изнад популарног имена летјелице "То је све, брате", може видјети и натпис "Видимо се у Нормандији 2019. године!"

Извор: Срна