latinica  ћирилица
17/12/2017 |  11:54 | Аутор: РТРС

ФЗО Српске: У наредној години нове методе лијечења

Фонд здравственог осигурања Републике Српске финансираће 26 нових услуга које ће у здравственим установама бити доступне осигураницима у наредној години због којих се сада пацијенти углавном упућују на лијечење у установе изван Српске.
Фонд здравственог осигурања Републике Српске - Фото: РТРС
Фонд здравственог осигурања Републике СрпскеФото: РТРС

Из Фонда су навели да ће међу услугама бити и девет високософистицираних процедура које ће се примјењивати код лијечења карцинома простате, онколошких обољења са болним коштаним метастазама, карцинома штитне жлијезде и других тешких онколошких обољења.

Ријеч је о изузетно скупим процедурама лијечења које ће Фонд у потпуности плаћати за обољеле од малигних болести у износу од 1.600 КМ до 14.600 КМ по процедури, док ће осигураници који нису ослобођени плаћања партиципације плаћати само партиципацију.

Фонд подсјећа да за услуге које су скупље од 500 КМ партиципација износи пет одсто од цијене услуге, при чему максимални износ партиципације по услузи може да износи 370 КМ.

Осигураницима ће бити доступна и услуга уградње каротидног стента коју није радила ниједна наша здравствена установа.

У области грудне хирургије биће уведено пет нових најсавременијих операционих метода уз коришћење "ВАТС" технологије, које раније нису рађене у болницама у Српској, а Фонда здравственог осигурања ће плаћати по цијенама од око 4.000 КМ.

Ријеч је о минимално инвазивним операцијама након којих се пацијенти веома брзо отпуштају из болнице, чиме се смањују и трошкови хоспитализације.

"Услуге из нуклеарне медицине, радиологије и грудне хирургије у наредној години - поједине од почетка године, а поједине током године, биће уведене у Универзитетски клинички центар Републике Српске, чиме ће ова установа постати регионални центар будући да се неке од планираних услуга не раде ни у земљама региона", додаје се у саопштењу.

Више нових услуга из области интензивне медицине, стоматологије, инфектологије и других области биће доступно и у другим здравственим установама, чиме ће се значајно смањити потребе за упућивањем пацијената на лијечење изван Републике Српске.

Извор: Срна