latinica  ћирилица
18/12/2017 |  11:40 ⇒ 20:22 | Аутор: РТРС

Цвијановићева и Мишићева потписале Меморандум о заједничким мјерама (ВИДЕО)

Предсједница Владе Републике Српске Жељка Цвијановић и предсједница Савеза синдиката Републике Српске Ранка Мишић потписале су Меморандум о заједничким мјерама за период 2018-2020. година.
Цвијановић - Мишић - Фото: РТРС
Цвијановић - МишићФото: РТРС

Меморандум обухвата мјере усаглашене између Владе и Савеза синдиката. Те мјере биће спровођене кроз законодавне и стратешке активности и социјални дијалог.

Цвијановићева је изразила задовољство и подсјетила да је исти такав меморандум раније закључен са послодавцима.

Она је рекла да спровођење Програма економских реформи предвиђа активно учешће најважнијих социјалних партнера - синдиката и послодаваца.

- Ове мјере представљају наставак економских политика које смо доносили у претходном периоду, али и мјера и активности које смо проводили у оквиру Реформске агенде. Кроз овај меморандум наша пажња биће усмјерена на законодавне, стратешке активности и јачање социјалног дијалога - навела је Цвијановићева.

Она је додала да је ово и нека врста акционог плана за понашање Владе и Синдиката с обзиром да ће се заједнички радити и анализе са јасно предвиђеним роковима.

- Предвиђено је да се уђе у разматрање и процес измјена или доношења неких нових закона, међу којима је и Закон о раду коме ћемо посветити потребну пажњу. До сада смо имали ситуацију да сваки партнер за себе анализира овај закон и његову примјену, па мислим да је крајње вријеме да то заједно анализирамо и видимо шта треба да се поправи - рекла је Цвијановићева.

Она је навела да се у Меморандуму помињу и закони о здравственој заштити и здравственом осигурању, Закон о удружењима и фондацијама, као и Закон о инспекцијама.

- Имамо и неке стратешке документе, међу којима је стратегија безбједности и заштите здравља на раду, а важно је да ћемо ојачати наш социјални дијалог и позицију Економско-социјалног савјета да бисмо дошли до добрих и одрживих рјешења о најнижој плати и коначном договору у вези са општим колективним уговором и појединачним колективним уговорима - рекла је Цвијановићева.

Она је нагласила да је преузета обавеза да се анализира и изради план поступања када је ријеч о постепеном изједначавању плата радника у просвјети и култури са онима који раде у јавној управи, цијенећи да наша привредна и економска основа расте и да су резултати добри.

- Све ове ствари ће се пратити и ово је једна врста акционог плана, а заједнички имплементациони одбор, који ће чинити представници и Синдиката и Владе, бавиће се овим питањем, разматрати и анализирати оно што је постигнуто на кварталној основи. Предвиђено је да Влада на полугодишњој основи разматра ова питања уз учешће представника Савеза синдиката - објаснила је Цвијановићева.

Она је изразила задовољство што је Српска прешла број од 260.000 запослених лица, што је рекорд.

- Тај број је 263.476 запослених и наша намјера је да кроз ове и друге мјере, које ће бити дефинисане, идемо ка даљем запошљавању - истакла је премијерка Српске.

Она је напоменула да је Влада опредијељена да додатну снагу да програму социјалног збрињавања радника који су остали без посла у процесу приватизације и ликвидације појединих привредних субјеката.

Цвијановићева је навела да је током година Влада издвојила за те потребе око 190 милиона КМ.

- Морамо појачату ту активност да би сви они који су преостали, а чекају, дошли на ред - додала је Цвијановићева.

Предсједник Савеза синдиката Републике Српске Ранка Мишић рекла је да су у Меморандуму рокови за извршење онога што је Влада предложила у Програму економских реформи.

Она је додала да сада постоје и јасни извршиоци и јасно очекивани резултат.

- Разлог што смо приступили изради овог документа је питање повећање плата радницима у Српској у реалном сектору, јер већ 10 година немамо озбиљан захват у овој области - рекла је Мишићева.

Она је нагласила да је најважније да дође до измјена Закона о раду, те изразила очекивање да ће парламент Српске до половине наредне године усвојити измјене овог акта.

- Очекујемо да ћемо до краја овог мјесеца добити општи колективни уговор који радници у Српској заиста требају и с чијим потписивањем сигурно долази до повећања примања - рекла је Мишићева.

Она је додала да синдикалци очекују јасан став Владе о повећању најниже плате.

- Надам се да ћемо у овој седмици стићи до износа најниже плате који ће бити директно повећање плате радницима од 1. јануара - рекла је Мишићева.

Она је додала да су синдикалцима битна законска рјешења о забрани мобинга, заштити здравља на раду, уједначавању коефицијената радника у образовном сектору, те да се закони о здравственој заштити и здравственом осигурању усвоје "у пакету".

Мишићева је навела да су потребне измјене Закона о посредовању при запошљавању, или да се повећају накнаде за вријеме незапослености, те да против потписивања овог меморандума није био ниједан грански синдикат.

Када је ријеч о расту запослености у Српској, Мишићева је рекла да се одређени број људи заиста запослио у Српској, али и да један број њих више није у евиденцијама Завода за запошљавање јер је напустио Српску у потрази за бољом платом и условима рада.

Потписивању овог меморандума у Административном центру Владе Српске у Бањалуци присуствовали су бројни министри у Влади Српске и синдикалци.

Извор: СРНА