latinica  ћирилица
18/12/2017 |  13:34 | Аутор: РТРС

Није хтио да се одрекне стероида, онда су стигли резултати

На десетине хиљада људи има већи ризик од ране смрти узроковане срчаним или можданим ударом због злоупотребе анаболичних стероида, тврде доктори.
Тијело - Фото: flickr.com
ТијелоФото: flickr.com

Британско друштво за кардиоваскуларне болести издало је упозорење због забринутости што на стотине хиљада људи узима забрињавајуће стероиде.

Експерти за јавно здравље истичу да је у овој групи људи највише мушкараца у двадесетим и тридесетим годинама. Стероиди су легални, али је забрањено снабдијевање, осим када је ријеч о докторима.

Двадесетдеветогодишњи Герет Џенкинс прича да је стероиде користио скоро пет година. Осим што постоји ризик од срчаног и можданог удара, корисници анаболичких стероида могли би да имају проблем и са плодношћу, као и са промјеном расположења.

"Све што радимо у животу носи ризик од срчаног удара, рака, чега год, тако да свакако планирам да наставим са узимањем ових стероида, без обзира на ризике", прича Џенкинс.

Он додаје да не пуши и не пије и да зато мисли да је у реду да узима стероиде.

"То је вјероватно, из медицинског угла, глупа одлука, али то је начин на који бирам да живим".

Џенкинс је пристао да прође кроз серију здравствених провјера како би сазнао да ли то има било какав утицај на његово здравље. Резултати су показали промјене у раду срца које су на самој граници нормале. Та информација је изненадила Герета.

"Сматрам себе разумном особом. Не желим да доведем ствари до неповратне тачке", изјавио је он.

Ипак, не планира да престане са узимањем стероида одмах додајући да му је циљ да се то догоди у наредних годину дана или двије.

Анаболични стероиди проузрокују дисбаланс хормона који може погубно да утиче на различите органе, али прије свега на срце.

Један неименован извор истакао је да га ништа не може спријечити да их користи. Он тврди да различит спектар људи користи стероиде.

"Са тим углавном почињу младићи у својој 18, 19. или 20. години како би побољшали свој изглед или тиме импресионирали неку дјевојчицу. То су момци мање свјесни којима је неопходно говорити о ризицима".

Извор: Б92