latinica  ћирилица
19/12/2017 |  19:05 ⇒ 20/12/2017 | 08:52 | Аутор: РТРС

Које лијекове од Нове године не можете купити без рецепта? (ВИДЕО)

Иако се појавила информација да грађане Српске од првог јануара очекују нова правила за издавање лијекова на рецепт, из ресорног министарства то негирају. Овим се, кажу, само покушава увести ред и поштовање закона. Тако ће за поједине лијекови против болова, које су грађани досад узимали без рецепта, одсад морати прво код породичног доктора.
Лијекови - Фото: РТРС
ЛијековиФото: РТРС

Већина таблета против болова у Републици Српској, по закону, није могла да се продаје без рецепта, али су фармацеути то ипак радили. Из ресорног министарства порука да ће грађани и даље моћи купити лијекове за које досад законски није био потребан рецепт, и ту неће бити никаквих промјена.

- Овдје је очигледно дошло до погрешног тумачења. Свакако да ће се појачати контроле издавања антибиотика, седатива или лијекова који могу бити опасни по здравље, ако их човјек употребљава на своју одговорност. Значи, ништа се промјенити неће, само они лијекови као што су антибиотици, седативи и други биће контролисани, што је и досад била обавеза инспектората - истакао је министар здравља и социјалне заштите Српске Драган Богданић.

Читава збрка настала је када је Републички инспекторат упутио допис домовима здравља и фармацеутским кућама, у којем је наведено да ће у наредном периоду додатно контролисати систем продаје лијекова. Тај допис погрешно је протумачен, тврде у Инспекторату.

Биће контролисани само они лијекови у чијим упутствима пише да се издају на рецепт. Један од проблема представљају и неправилно издати рецепти. У Инспекторату кажу да су чести случајеви у којима доктори лијек пропишу и на обичном комадићу папира.

Надлежни су се на ригорозније мјере контроле одлучили зато што је у посљедње вријеме утврђено да се анаглетици у Српској масовно продају без љекарских рецепата. Након бројних спекулација у јавности, у Инспекторату су одлучили да се, прије најављених контрола, поново консултују са докторима, фармацеутским кућама и ресорним министарством.

Највише негодовања међу грађанима Српске изазвала је информација да ће одсад за један обични ибупрофен морати код породичног доктора по рецепт.

Пацијенти су без рецепта најчешће узимали аналгетике, лијекове за реуматска обољења и проблеме варења. Казне за непоштовање правила су од 500 до чак 15.000 КМ, а апотекари би чак могли и да остану без лиценци.