latinica  ћирилица
20/12/2017 |  15:38 ⇒ 15:42 | Аутор: РТРС

Знате ли чему служи избочина на типки број 5 на даљинском?

Притискајући типке на свом даљинском управљачу, можда сте примијетили да се на типки с бројем 5 налази мала избочина (или двије) у облику тачкице или цртице која се осјети на додир.
Даљински управљач - Фото: nezavisne novine
Даљински управљачФото: nezavisne novine

Ову ознаку има готово сваки даљински управљач, а сада ћемо вам открити и због чега је она ту.

Даљински управљачи израђују се тако да руковање њима буде што једноставније и практичније. Произвођачи при томе мисле и на слабовидне особе и особе оштећена вида, због чега је уобичајени стандард у производњи даљинског управљача постало и стављање мале избочине у облику тачкице или цртице на типки с бројем 5.

Истакнута типка 5 користи и особама нормалног вида: На тај начин даљински управљач и типковницу могу користити без да гледају у њих.

Ова избочина омогућава слабовидним особама лакше кориштење даљинског управљача јер им та избочина служи као тактилни оријентир, односно помоћу ње могу одредити гдје се налазе остале типке на даљинском управљачу. Та избочина налази се на типки с бројем 5 и на рачунарској тастатури из истог разлога.

Истакнута типка 5 користи и особама нормалног вида: на тај начин даљински управљач и типковницу могу користити без да гледају у њих и без да, када је о даљинском ријеч, скидају поглед с телевизије. А практично је и када телевизију гледате у мраку.

Извор: Независне новине