latinica  ћирилица
20/12/2017 |  18:12 ⇒ 20:59 | Аутор: РТРС

Српским љекарима дозволили само папир и оловку за преглед Младића!? (ВИДЕО)

Са папиром и оловком, без комплетних налаза и без дозволе за ЕКГ – овако су српски љекари у притвору у Хагу протекла два дана прегледали генерала Ратка Младића.
Ратко Младић (Фото: screenshot) -
Ратко Младић (Фото: screenshot)

Истовремено, сам генерал Младић од адвоката је тражио да му спаси живот. Хоће ли извјештај, који ће након бројних опструкција, српски љекари поднијети наредних дана нудити реалан приказ генераловог стања и шта очекује одбрана?

Након четири мјесеца правне борбе, бројних опструкција, кашњења документације и одгађања, српски љекари коначно су прегледали генерала Ратка Младића. Уз досадашње доказе, сумњу одбране да се Трибунал игра са све лошијим здрављем генерала, продубљује и чињеница да су му хашки љекари, одмах по одласку српских, контролисали ЕКГ.

- Ја сам се јутрос чуо са Ратком и он је сам закључио и рекао "нешто мувају" око тог мог здравља, јер не знам зашто не би био присутан српски доктор кад су радили ЕКГ, није ЕКГ хируршка интервенција да су потребни не знам какви услови - рекао је Дарко Младић, син генарала Ратка Младића.

Истовремено, предсједник Међународног механизма за кривичне трибунале изнио је састав Жалбеног вијећа у случају генерала Младића, а од свих, само један судија се, према ријечима одбране, није изјашњавао против њега. Наредних дана очекују налаз српских љекара о генераловом здрављу који прво иде на увид Секретаријату суда.

- Сматрамо, ипак, да ће наши љекари успјети и на основу онога што им је било доступно, дакле на основу налаза крви, да одреде право стање генерала Младића и да дају правилне упуте како он даље да се лијечи и наравно на којем мјесту да се лијечи. Да ли ће његово лијечење бити могуће наставити у Хагу или ће предложити пребацивање у Србију - рекао је адвокат Бранко Лукић.

Истовремено са посјетом љекара, генералова одбрана поднијела је захтјев за продужење рока за најаву подношења жалбе на првостепену пресуду на пет мјесеци и повећање финансијских фондова. Тужилаштво Хашког трибунала приједлог новог рока сматра претјерано дугим.

- Сматрамо да испуњавамо све услове да нам се одобри овај продужетак. Тужилаштво је подржало наш захтјев у одређеном степену. Они су тражили 90 дана, имајући у виду да се жале на једну тачку оптужнице, а ми смо тражили 150 дана за десет тачака оптужнице - каже Лукић.

Трибунал чији је рад у оквиру правних норми за многе остао само мисаона именица, своја врата затвара са посљедњим даном 2017. године. Свечана церемонија ипак неће изостати и биће уприличена сутра, а њој ће уз званичнике Србије присуствовати и званичници бивших југословенских република, чији су држављани током протекле 24 године рада просецуирани пред тим судом.