latinica  ћирилица
20/12/2017 |  19:26 ⇒ 20:56 | Аутор: РТРС

Пале- Деветогодишњак пјешачи до школе 20 километара! (ВИДЕО)

У селу Шип, двадесетак километара од Пала, у трошној сеоској кући, са дједом, баком и самохраном мајком, живи деветогодишњи Страхиња Живковић.
Ђак пјешак Страхиња Живковић - Фото: РТРС
Ђак пјешак Страхиња ЖивковићФото: РТРС

Страхиња је ученик трећег разреда, а од поласка у основну школу сваки дан препјешачи 12 километара. За њега је сваки дан нова животна авантура.

Устајање у 5 сати, спремање за школу и полазак на пут дуг два сата хода, свакодневница је овог деветогодишњака и његове мајке. Упркос свему, Страхиња је врлодобар ученик и једино дијете у разреду које за три године свог школовања нема ниједан изостанак са наставе.

Већи дио пута пролази кроз густу и непрегледну шуму. Сусрети са дивљим животињама нимало нису пријатни.

Тако Страхиња прича да су мајка и он видјели медвједа који је побјегао у шуму, те да се највише плаши од сусрета са овом звијери.

Страхиња је омиљен друг међу вршњацима. Кажу да је веома добар друг и да им помаже, а помогну и они њему када је неки контролни.

Само ријечи хвале за њега има и учитељ Ђорђе Лаловић који прича да током цијеле године, било да је плус 40 степени или минус 20 до 30, како овдје зна да буде хладно, Страхиња не пропушта наставу. Чак, како каже, дође и прије другара који и не живе тако далеко од школе.

Директор Основне школе "Србија" већ је покренуо иницијативу у сарадњи са начелником општине Пале који је обећао финансијску помоћ, да се Страхињи и његовој мајци обезбиједи смјештај у близини школе до прољећа наредне године. Овај скромни малишан је за цијелу школу примјер одговорности и залагања.