latinica  ћирилица
21/12/2017 |  08:52 | Аутор: РТРС

Британци поставили први аутомат с бесплатном храном за бескућнике

Аутомат с бесплатним прехрамбеним производима за бескућнике постављен је данас у Нотингему у Великој Британији. Вјерује се како је ово прва машина у свијету уз чију помоћ грађани желе утицати на смањење броја бескућника.
Нотингем: Аутомат с бесплатном храном за бескућнике (Фото: Aaron Chown/PA) -
Нотингем: Аутомат с бесплатном храном за бескућнике (Фото: Aaron Chown/PA)

Аутомат је откривен у трговачком центру у Броадмаршу. Он има могућност раздвајања воде, свјежег воћа, енергетских производа, грицкалица, чоколада, сендвича, али и чарапа, пешкира, антибактеријских лосиона, четкица и пасти за зубе, књига...

Већину хране у аутомату прикупиле су организације за редистрибуцију, које се боре за смањење бацања хране. Друге производе осигурале су разне хуманитарне организације и достављачи. Они би у будућности требали редовно пунити аутомат.

Аутомат ће моћи користити само они којима је то заиста потребно. Њима ће организација Action Hunger подијелити картице с којима ће моћи бесплатно узимати производе с аутомата. Листу корисника раније су направили центри за бескућнике у Нотингему.

За почетак, картице су програмиране тако да дозвољавају узимање до три производа дневно. Лимит је постављен како бескућници не би створили зависност од аутомата.

"Желимо да наше рјешење допуњује друге сервисе који су доступни, као што су професионалци и локалне службе подршке који настоје прекинути раст броја бескућника", рекли су у Action Hunger.

Велики број волонтера свакодневно ће обилазити аутомат, допуњавати га новом храном и избацивати стару. Стотињак корисника у Нотингему наредних дана моћи ће се хранити из аутомата.

Очекује се како би у скоријој будућности широм Велике Британије и Сједињених Америчких Држава могли бити постављени овакви аутомати. Први би требали стићи у Њујорк, Лос Анђелес и Сан Франциско у фебруару идуће године.

Извор: Кликс