X

За ваш уређај је
доступна апликација

latinica  ћирилица
Моја Јахорина
22/12/2017 |  08:23 | Извор: РТРС

САД: Укинута забрана за производњу смртоносних вируса

Након забране која је уведена у октобру 2014. године, америчке власти донијеле су одлуку да научницима дозволе наставак рада на стварању изузетно опасних сојева микроорганизама који би могли да проузрокују велике пандемије.
Испитивања - Фото: Screenshot
ИспитивањаФото: Screenshot

Биомедицинска истраживачка установа Национални институти за здравље саопштила је да је паузи дошао крај, али је истакла да ће се новчана средства убудуће додјељивати само пројектима вриједним ризика.

Истраживачи ће, између осталог, морати да докажу да су њихове лабораторије безбједне, да ће у оквиру истраживања стећи примјенљива знања (на примјер, она која ће омогућити стварање нових вакцина), и морати да приложе довољно доказа да не постоји безбједнији начин за стицање научних знања која ће донети општу здравствену корист.

Многи се питају зашто постоји потреба за стварањем вируса који би могли да угрозе читаво човјечанство. Научници наводе да је то једини начин за стварање антивируса и спречавање мање опасних зараза и епидемија.

Критичари наводе да се на тај начин ризикује стварање "монструозних врста микроорганизама", које би у неком тренутку могле да се отргну контроли, прошире ван граница лабораторија и проузрокују страховите пандемије.

Извор: Б92, Newser