X

За ваш уређај је
доступна апликација

latinica  ћирилица
Здравосфера
22/12/2017 |  13:09 ⇒ 13:35 | Извор: РТРС

Плик од опекотине никада не би требало да бушите

Све опекотине и ожиљке од топлоте, настале као посљедица додира врелог тигања или рингле, прскања врелог уља или изложености врелој води или пари требало би третирати на исти начин.
Пликови и опекотине (фото: ThinStock) -
Пликови и опекотине (фото: ThinStock)

1. Вода

Прво што би требало да урадите, пошто се одмах удаљите од извора топлоте, је да зону опектине држите у води (или испод млаза воде) око 20 минута. Важно је да избјегавате ледену воду као и употребу леда. Вода би требало да буде млака или прохладна.

2. Уклоните одјећу и накит

Ослободите се одјеће и накита у близини мјеста опектине, осим уколико су припијени уз кожу па их је теже уконити без додатног повређивања. У том случају их оставите на себи.

Опектину би требало покрити. За то је најбоље употребити пластичну фолију за паковање хране, али може да вам послужи и обична пластична кеса.

Уколико се опкотина налази на лицу или очима, трудите се да останете у сједећем положају. Лежање може да утиче на повећање отока.

3. Не бушите пликове

Мање опекотине можете да лијечите и сами. Трудите се да одржавате хигијену опеченог мјеста и нипошто намјерно не бушите пликове који могу да настану.

Разлог је то што течност која се формира унутар плика одржава нову кожу, која се формира, чистом, и тако спријечава инфекцију и поспјешује брже изљечење.

Ови савјети се односе на мање, условно речено кухињске, опекотине. Код већих опекотина, одмах се обратите љекару. Исто важи и за опектине настале директним контактом са електричном струјом или опасним хемикалијама, пише британски Експрес.

Дјеца млађа од пет година и труднице би у случају опекотина требало одмах да потраже помоћ љекара.

Извор: Б92