latinica  ћирилица
24/12/2017 |  13:03 | Аутор: РТРС

Будите умјерени у јелу и пићу током празника

Богате трпезе представљају незаобилазни дио славских и празничних гозби, а прекомјерни унос хране и пића за посљедицу има отежано варење. Обично се након обилних оброка јави надутост с мучнином, подригивање, осјећај бола и нелагодности у горњем дијелу стомака.
Суви колачи - Фото: www.nezavisne.com
Суви колачиФото: www.nezavisne.com

Гастроентеролог Татјана Цвејић Пашић каже да је храна која се конзумира у вријеме славских и празничних трпеза, али и ван њих, често изузетно калорична - масна и јака, те је изразито тешка за варење.

"На српској трпези вијековима је доминирала храна пуна целулозе, а треба нагласити да наш дигестивни систем нема могућност варења такве хране свакодневно", појаснила је др Цвејић Пешић за Тањуг.

Лоше животне навике и недовољно кретање, како каже, уз конзумирање високо енергетских напитака и високо калоричне хране, довело је до значајног пораста метаболичког синдрома - повећао се број пацијената који болују од шећерне болести тип 2 и повишеног крвног притиска.

Процјена је да око 35 одсто пацијента који имају шећерну болест тип 2 има и поремећај егзокрине функције панкреаса.

Цвејић Пешић појашњава да се осјећај нелагодности у стомаку, тежина, мучнина и претјерана надутост могу смањити препаратима панкреасних ензима.

"Треба нагласити да пацијенти који су имали операцију жучне кесе, операцију желуца и дванаестопалачног цријева имају већу потребу за панкреасним ензимима", каже докторка.

Појашњава да код таквих пацијената нема адекватне количине жучи за варење масти или храна због оперативно скраћених органа "брже пропасира", те излучени панкреасни ензими немају довољно времена нити адекватну ПХ вриједност за дјеловање.

Сви пацијенти који имају хронични панкреатитис имају потребу за сталном надокнадом панкреасних ензима.

"Уколико тегобе и даље постоје упркос употреби панкреасних ензима, пацијент се мора обратити свом љекару и урадити лабораторијске анализе, преглед столице, ултразвучни преглед абдомена ради искључивања других болести", закључила је Цвејић Пешић.

Надутост, мучнина, подригивање, осјећај бола и нелагодности могу бити и резултат многобројних обољења дигестивног тракта као што су чир на желуцу и дванаестопалачном цреву, обољења жучне кесе или гуштераче, али и болести танког цријева.

Од помоћи може бити и промјена животних навика као што је конзумација мањих и чешћих оброка, довољно времена издвојеног за сваки оброк, избјегавање одређених намирница чијом разградњом настају гасови, избјегавање "брзе хране", "грицкалица" и газираних пића.

Извор: Б92