latinica  ћирилица
27/12/2017 |  13:08 ⇒ 14:45 | Аутор: РТРС

Адекватна пресуда Азри Башић

Директор Републичког центра за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих лица Милорад Којић сматра да је пресуда Суда БиХ којом је Азра Башић осуђена на 14 година затвора за злочине над заробљеним српским цивилима у Дервенти заслужена и адекватна, те у складу са квалификацијом кривичног дјела.
Изрицање пресуде Азри Башић - Фото: РТРС
Изрицање пресуде Азри БашићФото: РТРС

Којић је рекао новинарима у Бањалуци да је оваквом казном правда задовољена, а да су жртве добиле барем ту сатисфакциују.

Он сматра да је поступајући тужилац "добро обавио" посао у овом предмету.

"Може се очекивати да другостепени суд потврди ову казну. Међутим, не би била новост да јој казна буде скраћена, с обзиром на то да су судије Апелационог вијећа током рата биле биле судије војних судова такозване Армије БиХ", рекао је Којић.

Суд БиХ осудио је данас првостепеном пресудом Азру Башић на 14 година затвора за злочине над заробљеним српским цивилима у Дому ЈНА у Дервенти и у селу Поље 1992. године.

Судско вијеће је, на основу сагласних исказа свједока, закључило да је Башићева убила Благоја Ђураша, те да је наносила тешке физичке и психичке повреде заробљеним српским цивилима у Дому ЈНА.

БО Дервента: Пресуда Башићевевој да буде увод у процесуирање њених наредбодаваца

Борачка организација општине Дервента очекује да пресуда Азри Башић, која је осуђена на 14 година затвора за злочине над заробљеним српским цивилима у Дервенти, буде основа за процесуирање њених наредбодаваца.

"Азра није дјеловала сама, него је била дио успостављене војне структуре 103. дервентске и 305. Ријечке бригаде", поручују из Борачке организације.

Породице страдалих очекују од Тужилаштва БиХ да покрене поступке против оних који су логоре формирали, званично или прећутно дали сагласност за формирање.

Породице оних који су мучки убијени у тим логорима, оних који су помрли због тортуре у тим логорима, те преживјели логораши, али и дервентска јавност очекују да овај процес буде основа за процесуирање наредбодаваца, наводи се у заједничком саопштењу предсједника Скупштине и Предсједништва Општинске борачке организације Боре Добриловића и Чеде Вујчића.

У саопштењу се изражава задовољство чињеницом да је "крвава Азра" осуђена, што је доказ да је правда, иако спора, ипак достижна.

"Потпуно је јасно ко је и над киме чинио злочине у Дервенти, у објекту бившег Дома ЈНА. Ми смо те чињенице били свјесни од тренутка када су злочини почињени, али се глас дервентских Срба, који су у овом и другом логорима затварани и мучени, нажалост, до сада није чуо", наводи се у саопштењу.

Извор: СРНА