X

За ваш уређај је
доступна апликација

latinica  ћирилица
27/12/2017 |  13:33 ⇒ 14:11 | Извор: РТРС

Због ових грешака родитеља дјеца су стално болесна!

Настојање родитеља да стално штите дијете, било од хладноће, те да не прљају руке, да не излазе напоље када пада киша, дува вјетар и слично... нема краја.
Не држи дјецу у стакленом звону (фото: patrologija.com) -
Не држи дјецу у стакленом звону (фото: patrologija.com)

Превелика брига за здравље малишана, посебно на овдашњим просторима, у супротности је с понашањем родитеља у 
западним земљама, на што овдје гладамо са чуђењем.

Заправо, познато је да је најбољи начин да се дјетету изгради имунитет дозволити му контакт са већином потенцијалних извора заразе - прашином, блатом, пијеском, прљавим рукама... Чувањем дјетета у готово стерилном окружењу има за посљедицу слабљење имунитета!

Морамо да их очеличимо

- Данашњу дјецу треба очеличити. Ми смо као мали ишли боси, родитељи нас нису нон стоп преоблачили, па чак ни када се поквасимо, нити су нам прали руке чим их упрљамо. Западни свијет у односу на нас је много либералнији по овом питању - прича педијатар Дејан Јонев.

Каже да данас родитељи дјецу држе под стакленим звоном и да то никако није добро. Нормално је да желе да их заштите, али дјеца морају да имају контакт са бактеријама јер ће једино тако њихов имунолошки систем умјети да их препозна, а потом и уништи.

То се посебно може видјети зими у земљама као што су Шведска, Данска или Исланд, што је за ове просторе непојмњиво. Низови колица за бебе поређаних на тротоару испред кафића и ресторана, док напољу вије снијег или шиба вјетар, нормална је појава у овим земљама.

Док родитељи унутра испијају кафе и чајеве, њихови потомци спавају ушушкани на температурама испод нуле. И када су код куће, за поподневну бебину дремку родитељи ће колица изнијети на терасу, како беба не би пропустила редовно дневно челичење на оштром сјеверном ваздуху. Иза ове праксе стоји популарно убјеђење да боравак на свјежем ваздуху чини дјецу отпорнијом на вирусе и прехладе, а да боравак у затвореном простору није здрав и повећава могућност заразе.

Претопљавање не значи и здравље

- Прва грешка коју родитељи праве јесте што бебе претопљавају, јер мисле да су склоне прехладама. То је потпуно погрешно. Управо је супротно. Бебе су осјетљиве на претопљавање. Не треба их увијати и додатно покривати, облачити им чарапе и стављати капе, поготову ако су у кући, а поросторија у којој бораве не треба да буде топлија од 22 степена. У суприотном, може доћи до оштећења терморегулационог система, због чега ће касније такво дијете бити зимогрожљиво и склоно прехладама - објашњава Јонев.

Претјеривање у одржавању хигијене простора

Ово може да доведе до поремећаја бебиног имунитета и доприносе настанку алергија, астме и екцема. Наравно, одржавање хигијене веома је важно, али то не значи да човјек треба да живи у потпуно стерилној средини. Савремена средства за хигијену допринијела су искорењивању многих болести, али ако се претјерује, средина у којој дијете живи постаје "окидач" за настанак имунолошких поремећаја.

- Како ће дјеца да стекну имунитет уколико је све око њих стерилно. Ту се подразумијева када им падне нешто на под или када неће дјецу да шаљу у вртић да не би била стално болесна. Родитељи никако да схвате да се на тај начин стиче имунитет, јер ако се у вртићу не сусретну са инфекцијама, биће то онда у школи - истиче доктор.

Наиме, сваки пут када дијете дође у контакт са бактеријом или вирусом, његов имунолошки систем почне да производи антитијела која ће наредни пут препознати "уљеза" и обрачунаће се са њим. Међутим, да би до тога дошло, бактерија мора да уђе у бебин организам што у претјерано чистој средини није могуће.

Нека се играју у блату

Доктор кажу да разумију родитеље који се боје да пусте дијете да се испрља и дође у додир са разним микробима, али да је то ипак дио одрастања, па зато препоручују да допустимо дјетету да се испрља и тако ојача имуни систем.

Зато им савјетује да пусте децу да пипну блато, дрвеће, биљке, инсекте. Да им допусте да направе питу од блата и воде, па и ако случајно дјелић ставе у уста, не треба паничити, јер кад једном осјете горак укус, неће више пожељети да то раде.

Дружење са животињама

Бебе и нешто старија дјеца треба да се играју са псом, и не треба их стално склањати од животиње. Уколико се пас редовно води код ветеринара, нема потребе за бригу, а бојазни нема ни ако пас полиже дијете. Истраживања су показала да се на овај начин смањује ризик од астме и алергија код дјетета, а оно учи да воле животиње. Не перите им руке одмах.

Избјегавајте антибиотике

Избјегавати антибиотике када је то могуће, јер они убијају лоше, али и оне добре, потребне бактерије. Прекомјерна употреба антибиотика може да доведе до појаве астме, алергија, гојазности, дијабетеса и осталих болести. Ово такође, може да створи отпорност лоших бактерија на антибиотик, и да негативно утиче на имуни систем детета.

Извор: Агенције