latinica  ћирилица
27/12/2017 |  16:20 | Аутор: РТРС

За 20 година киша ће бити најмањи проблем Велике Британије

Истраживањем модела Сунчеве активности чији је узрок магнетно поље предвиђа се да ће се ријека Темза за двије деценије замрзнути, као и да Великој Британији пријети мало ледено доба, тврде експерти.
Залеђена Темза у Лондону (Фото:  James Dawes/British gas) -
Залеђена Темза у Лондону (Фото: James Dawes/British gas)

Мало ледено доба које би довело до замрзавања великих ријека могло би да погоди Британију за мање од двије деценије, показало је истраживање Универзитета у Великој Британији и Русији.

Математички модел Сунчеве магнетне активности претпоставља да би температура могла да почне да опада од 2021. године истичући да би до 2030. било могуће клизање на Темзи.

Тим истраживача предвођен професорком математике Валентином Зарковом са Универзитета Нортумбрија је на основу радова колега из Москве предвидио кретање два магнетна таласа које ствара Сунце.

На основу добијених резултата, научници претпостављају да ће доћи до наглог опадања интензитета магнетних таласа у три соларна циклуса с почетком 2021. године, у трајању од 30 година.

Заркова наводи да се овај модел за 97 одсто поклапа са претходним малим леденим добима који су захватили ову област. Међутим, она упозорава да се њихово истраживање не може користити као доказ да ће до тога заиста доћи, а као један од разлога наводи глобално загријавање.

"Надам се да глобално загријавање неће спријечити наступање малог леденог доба, дајући човјечанству шансу да за 30 година ријеши проблем загађености“, истиче професорка.

Она упозорава да би такво стање могло да траје све док се поново не активирају магнетни таласи 2050. године.

"До тада морамо припремити све на Земљи за сљедећу соларну активност“, додаје Заркова.

Извор: Б92