latinica  ћирилица
28/12/2017 |  10:38 ⇒ 10:43 | Аутор: РТРС

Москва- Премијера филма "Код пријатељства"

Документарни филм о животу младих покољења Русије и Републике Српске "Код пријатељства" премијерно је приказан у Русији, а прво представљање у Српској очекује се у јануару у Бијељини.
Премијера документарног филма о животу младих покољења Русије и Републике Српске "Код пријатељства" - Фото: СРНА
Премијера документарног филма о животу младих покољења Русије и Републике Српске "Код пријатељства"Фото: СРНА

Филм који је ове године сниман у Русији и Републици Српској премијерно је приказан у Азову и Армавиру.

У овом једноипочасовном филму представљен је живот дјеце узраста од 14 до 16 година из Русије и Републике Српске која су се, боравећи једни код других у посјети, упознали о историји и култури братских земаља.

"Дјеца која су учествовала у овом пројекту, долазећи у Републику Српску мислила су да иду на екскурзију, а када је пројекат завршен, из њега су изашли потпуно другачији. Остали су дјеца, али су сазрели као људи јер су почели да схватају сву одговорност за земљу", истакла је Наталија Пичурина, портпарол пројекта "Код пријатељства".

Она је истакла на промоцији да је ово филм о љубави и рату, напомињући да се и у Републици Српској, као и у Русији не може побјећи од ратне теме.

Премијера овог филма одржана је у Азову и Армавиру због тога што се земља из ових градова налази у Републици Српској на гробљу у Вишеграду, гдје су сахрањени руски и козачки добровољци који су погинули у Одбрамбено-отаџбинском рату.

Ту земљу из руских градова у Вишеград донијели су 2015. године чланови руског међурегионалног друштвеног покрета "Друштво пријатеља генерала Младића".

Режисера филма "Код пријатељства" Надежда Жеребило истакла је да је овај филмски пројекат био јако тежак и моћан, али исто толико и весео, радостан. Она је истакла да се у Русији, када се чује ријеч Србија или Република Српска, сва срца широм отварају.

"Било је јако много материјала и борили смо се за сваки кадар, али нажалост, није све могло бити приказано у овом филму који траје сат и по времена", додала је Жеребило.

Једна од учесница пројекта "Код пријатељства" Јелисавета Приходко истиче да су сви учесници пројекта са великим нестрпљењем чекали премијеру овог филма, да су у контакту са другарима из Републике Српске који, такође, једва чекају премијеру у јануару у Бијељини.

Један од гледалаца каже да је филм динамичан, интересантан, са много емоција и да се гледа у једном даху.

Филм је урађен на иницијативу организације Театар "Кул-шоу" уз подршку Фонда "Православна иницијатива".

Делегација из града Азова, коју је чинило петоро дјеце, режисер и сниматељ Антон Бабич боравила је у посјети Републици Српској од 18. до 25. јула. Са учесницима пројекта био је и протојереј азовског градског округа Александар Мирошниченко.

Учесници пројекта из Републике Српске, међу којима је петоро дјеце, боравили су у августу код својих вршњака у Ростовској области у Русији. У делегацији су били и представници Српско-руске заједнице "Завет" из Бијељине као и старјешина бијељинског Храма Светог Пантелејмона протојереј Горан Ненић.

Извор: СРНА