latinica  ћирилица
29/12/2017 |  12:24 | Аутор: РТРС

Неистинита Жигманова изјава

Предсједник Савеза Срба из региона Миодраг Линта оцијенио је да власти Србије стално истичу потребу очувања добрих међунационалних односа и изградње повјерења, те да је неистинита изјава предсједника Демократског савеза Хрвата у Војводини Томислава Жигманова да Хрвате у тој покрајини прате страх и несигурност.
Миодраг Линта - Фото: ТАНЈУГ
Миодраг ЛинтаФото: ТАНЈУГ

Представници власти Србије и Аутономне покрајине Војводине нису дали ниједну изјаву у јавности у иљу ширења неповјерења и мржње према хрватској националној мањини, навео је Линта.

"Нажалост, највиши представници Хрватске својим изјавама и понашањем шире страх, неповјерење и мржњу према преосталим Србима у Хрватској и према стотинама хиљада протјераних Срба", наводи Линта у саопштењу у којем критикује Жигманову изјаву за загребачку телевизију Нова, да Хрвати у Војводини живе у амбијенту са антихрватским садржајима које постичу, између осталог, највиши представници власти.

Линта истиче да је посебно провокативна изјава Жигманова да су Хрвати из Србије љубоморни на представнике српске заједнице у Хрватској по многим питањима, међу којима су питања гарантованих мјеста у законодавној и извршној власти.

Три гарантована посланичка мјеста Србима у хрватском парламенту, истиче Линта, нису помогла да се ријеше њихови бројни проблеми у вези са повратком отетих имовинских, стечених и статусних права.

"Такође, нису помогли да Хрватска коначно почне да поштује сопствени Уставни закон о правима националних мањина из 2003. године, којим се гарантује употреба српског језика и ћирилице и запошљавање Срба у полицији, правосуђу, државној управи, просвјети, здрвству и друго", навео је Линта.

Извор: СРНА