X

За ваш уређај је
доступна апликација

latinica  ћирилица
31/12/2017 |  14:22 | Извор: РТРС

Зашто се највише гојимо око струка?

Према посљедњим истраживањима, људима средњих година заиста је теже да изгубе наслаге око стомака, и мушкарцима и женама.
Гојазност - Фото: илустрација
ГојазностФото: илустрација

Чак и они који су у младости били мршави, у средњим годинама могу драстично да се прошире.

Доктор Нерав Падлија, стручњак за мршављење тврди да је и тада килажом лакше управљати него што мислимо. Само треба схватити шта води ка дебљању и прилагодити се томе.

Доласком у тридесете године живота, количина хормона у тијелу пада. То је разлог зашто и метаболизам почиње спорије да ради, а што он спорије ради, људи се више дебљају. Наиме, тада се сагоријева мање енергије и скупља више масти у тијелу.

Истраживачи су открили да то код просјечног мушкарца и жене узрокује додатних 450 до 900 грама сваке године, и то у добу од 35. до 55. године живота.

Ситуација код мушкараца

Висок ниво тестостерона одговоран је за одржавање витког и мишићавог изгледа када су млађи. То се догађа зато што тај мушки хормон веже масно ткиво и избацује га из тијела и не гомила се око струка. Такође, помаже при изграђивању мишића, убрзава метаболизам и смањује ризик од појаве дијабетеса јер одржава осјетљивост на инсулин.

- Али, након 30. године количина тестостерона се природно смањује за отприлике један одсто годишње - објашњава др. Падлија.

То подстиче тијело да сакупља масти, посебно у подручју стомака, што није само естетски проблем, већ и здравствени јер повећава ризик од болести срца и дијабетеса.

Ситуација код жена

Женско тијело има њежну равнотежу прогестерона и естрогена током плодног раздобља живота. Познато је да виши ниво естрогена повећава настанак масног ткива. Код млађих жена количина оба хормона је подједнака.

Али, од 35. године живота ниво оба хормона се смањују, што на крају води до менопаузе.

- Међутим, број прогестерона се смањује брже што узрокује формирање масних наслага око струка - додаје овај стручњак.

Шта се још догађа код оба пола?

Пад хормона доводи до смањења мишићне масе и код мушкараца и код жена. А, како је мишићно ткиво један од главних потрошача глукозе у тијелу, долази до тежег губитка сувишних калорија што води гомилању наслага на стомаку. Код смањивања мишићне масе тијело не обрађује угљене хидрате дјелотворно, па треба пазити да се не једе превише.

Најбољи начини за одржавање витке линије су, више протеина, мање угљених хидрата, већа активност мишића, смањивање стреса, мање сједења на столици/фотељи и побољшање квалитета сна.

Извор: Б92