latinica  ћирилица
03/01/2018 |  09:11 | Аутор: РТРС

Климатске промјене пријете чоколади

Научници упозоравају да би биљка какаовац могла да изумре у наредне 32 године, јер би растуће температуре могле да униште неопходне услове за развој те биљке.
Дрво какаоа - Фото: илустрација
Дрво какаоаФото: илустрација

Климатске промјене угрозиле су и само постојање чоколаде. Према подацима америчке Националне управе за океане и атмосферу, пораст температуре од 2,1 степена могао би да остави човјечанство без чоколаде до 2050. године.

Обала Слоноваче и Гана, два највећа извозника какаоа, имају неопходне климатске услове за раст и успијевање какаовца, укључујући и одговарајући ниво влажности и температуру. Пораст температуре ће довести до губитка влаге у земљи и уништавања индустрије чоколаде.

Забринути фармери траже алтернативу за пресељење производње какаоа на брдовитији терен, што, према научницима, може да уништи екосистеме који већ пате од крчења шума и недозвољене пољопривреде.

Даг Хокинс из лондонске истраживачке куће “Хардман агробизнис“ изјавио је за “Мејл онлајн“ да је проблем што се методе за узгој какаоа стотинама година нису промијениле.

“За разлику од других дрвенастих култура које су имале користи од развоја модерних, високо приносних сорти и технике управљања културама за остваривање свог генетског потенцијала, више од 90 одсто глобалне производње какаоа производе мали произвођачи на фармама са немодернизованим материјалом за сјетву.“

Научници са Универзитета у Берклију у Калифорнији удружили су се са познатим америчким произвођачем кондиторских производа “Марс“ ради спречавања могућег утицаја на производњу чоколаде. Користећи специјалну технологију за уређивање гена они ће можда моћи да развију какаовац способан да преживи у сувљим условима.

Извор: Спутњик