latinica  ћирилица
03/01/2018 |  13:04 | Аутор: РТРС

Болест је "записана" на лицу: Шта можемо одмах да уочимо?

Болест је "записана" на лицу, а посљедице се могу видјети само неколико сати након настанка одређене инфекције у организму, резултати су шведске студије.

И не говоримо о уобичајеним симптомима, као што су кашљање и кијање, већ о неизбрисивим знацима на лицу који указују да болест почиње.

Болесне одају заједнички симптоми који се осликавају на лицу, као што су блиједа кожа, отечено лице, црвенило у очима, отечени капци, испуцале усне и константан осјећај умора.

Често нам не треба више од обичног погледа како бисмо уочили да је неко болестан. Управо тај механизам помаже људима да избјегну контакт са инфекцијом. То је доказала и студија Универзитета у Стокхолму, која је тестирала 16 људи - једна половина је била заражена инфекцијом, а друга плацебом.

Неколико сати касније научници су фотографисали учеснике студије и независној групи испитаника приказали слике 62 људи. Њихов задатак је био да за пет секунди оцијене лица ових људи.

Утврђено је да су учесници студије могли да идентификују 81 одсто пацијената само на основу слике док је идентификација здравих особа била још прецизнија. Испоставило се да су двије главне карактеристике на болесним лицима биле – блиједа кожа и отечени капци.

Извор: Б92