latinica  ћирилица
03/01/2018 |  15:35 ⇒ 18:37 | Аутор: РТРС

Приједор мамац за привреднике

Прошлу годину у Приједору обиљежила је заинтересованост многих предузећа за покретање погона на територији града.
Приједор - привреда - Фото: РТРС
Приједор - привредаФото: РТРС

Приједор је препознатљив као град са изузетно повољним пословним окружењем, тврде привредници. Из тог разлога, све је више инвеститора који овдје улажу у покретање посла.

Градска управа активно ради и на привлачењу нових инвестиција, а резулатат свега је 800 запослених у 2017. години.

Дрвопрерађивачка индустрија једна је од области у којој је запослен највећи број Приједорчана. Један од њих је и Мирко Марковић. Након завршетка школе пружена му је прилика да се запосли у предузећу за производњу намјештаја, и каже, задовољан је условима рада.

Мирко Марковић наводи да су задовољни односом са газдом и задовољни платом.

- Ради се, нормално, посла имамо - рекао је Марковић.

У истом предузећу запослено је још 27 радника. Због планираног извоза у иностранство, у плану је проширење производње и отварање нових радних мјеста.

Перо Гаврановић, власник дрвопрерађивачког предузећа наводи да сваке године запосли три до пет људи, а ове године би требао запослити чак 20-ак људи.

Приједор је град са веома повољним пословним окружењем, тврди Енес Кахримановић, власник једног од приједорских извозно орјентисаних предузећа. За добар рад и успјешно пословање у прошлој години, своја 83 радника наградио је са 14 исплаћених плата.

- Покушавам да људе који раде код нас наградим на тај начин да им омогућим да љепше и боље проведу ове годишње одморе - истакао је Кахримановић.

Добро пословно окружење годинама привлачи инвеститоре у Приједор. У 2017. години, седам предузећа овдје је покренуло посао. Највише их је из области металске и дрвне индустрије.

Међутим, за град је најважније отварање нових радних мјеста, истичу у локалној управи, и додају да је у прошлој години запослено 800 радника.

Градоначелник Приједора Миленко Ђаковић истиче да је од овог броја, само путем подстицаја које иначе даје град, запослено 163 радника у привредним колективима на подручју Приједора.

Из Градске управе поручују да су се договорили са још три инострана предузећа која ће ове године у Приједору отворити погоне, што ће резултирати новим запошљавањем.