latinica  ћирилица
04/01/2018 |  11:49 ⇒ 12:49 | Аутор: РТРС

Епископ Фотије: Божић није само славље и бадњаци, већ људскост (ВИДЕО)

Његово преосвештенство епископ зворничко-тузлански Фотије поручио је да само живот у љубави и вјери према Христу даје човјеку за право да себе назове сином или кћери Божијом.
Епископ зворничко-тузлански Фотије (Фото:radiokameleon.ba) -
Епископ зворничко-тузлански Фотије (Фото:radiokameleon.ba)

"По вјери у Христа, по љубави према Христу, по животу сходно закону Божијем, по доброти, милосрђу према Богу и ближњима, синови и кћери Божији разликују се од синова и кћери овога свијета и вијека, и само они који живе Његовим законом то уистину и јесу", нагласио је владика Фотије у божићној поруци коју је данас прочитао у сједишту Епархије у Бијељини.

Владика Фотије каже да се то право, нажалост, губи, ако се не живи на тај начин.

"Људи везани једино и искључиво за овај свијет живе противно Богу, противно Његовој јеванђељској истини и љубави. Таквим животом они се већ овдје на земљи удаљују од Бога, а тиме и од ближњега", истакао је владика Фотије.

Према његовим ријечима, свети оци отуда и говоре да ће Суд Божији, који ће бити на крају људске историје, бити ништа друго до одвајање синова и кћери Божијих - Божијих људи од синова и кћери овога свијета и вијека.

"Библијским језиком речено, Бог ће на Суду коначно одвојити добре од злих људи, као што пастир одваја јагањце од јаради и првима ће даровати живот вјечни, а други ће вјечно остати удаљени од Бога и Његове љубави", каже владика Фотије.

Епископ зворничко-тузлански напомиње да је Божић празник када људи и о овом треба треба да размишљају да би откривали пуни смисао и циљ живота на земљи.

"Божић нас позива да се заједно са ангелима Божијим и пастирима витлејемским поклонимо Богомладенцу Исусу Христу и да живимо Њиме, да од Божића Христос постане наш живот - то је истински призив данашњег празника и дај Боже да тако буде", поручио је владика Фотије.

Он је појаснио да Божић не чине само славље, бадњаци, јелке, укусна јела, честитања, јер је то људска компонента овог празника "која нажалост може да прогута и замијени суштину овог догађаја", већ је Божић првенствено богочовјечански - онтолошки догађај.

"Ми на овај дан празнујемо оваплоћење Бога Логоса - Господа Исуса Христа, који у свијет долази као Спаситељ, као Цар и као Судија", рекао је владика Фотије.

Он је навео да Свето јеванђеље каже да Бог даде власт да буду дјеца Божија оним људима, који вјером, надом и љубављу примише Сина Божијег који се у тијелу јавио.

"Само су они људи истински дјеца Божија, који по својој слободи вјерују да је Исус Христос - Син Божији, ради нас постао човјек, како би нас привео Богу", рекао је владика Фотије, честитајући Божић традиционалним поздравом "Мир Божији - Христос се роди".

Извор: СРНА