latinica  ћирилица
04/01/2018 |  19:17 ⇒ 21:22 | Аутор: РТРС

Њемачки ПАСС оживио Љесковац код Бијељине (ВИДЕО)

Када је њемачка Компанија ПАСС, водећи свјетски произвођач у аутоиндустрији, почетком године купила предузеће С.Е.П. из Љесковца код Бијељине, развој овог малог предузећа кренуо је вртоглавом брзином. Производња и број запослених удвостручени су, изграђени су нови погони, а у наредна три мјесеца биће запослено још 120 радника.
Бијељина, њемачка фирма - Фото: РТРС
Бијељина, њемачка фирмаФото: РТРС

Предузеће сада запошљава 184 радника. Производи дијелове за проток течности у аутомобилима, резервоаре, бризгаљке за прање вјетробранских стакала и друге ауто-дијелове и све извози на свјетско тржиште.

Радници задовољни, посебно они којима је ово прво запослење.

- Завршила сам Економску школу и запослила се овдје. Није тешко, колеге су супер помажу нам, каже Зорица Јовановић.

- Мислим да је велики успјех јер сам ја чим сам изашла из школе успјела да се запослим. Осигурана сам и све је како треба, истиче Сања Лугоња.

Бранка Окиљ је дуго чекала на посао а сад је задовољна.

- Плата је реална, добра, а очекујемо и боље, додаје Бранка.

Тридесет радника из овог предузећа било је на тромјесечној обуци, у Пасс-овој фабрици у Пољској.

- Имали смо фирмин хотел, све плаћено. Дочекани лијепо, са осмијехом, са осмјиехом испраћени. Све је било уреду. Научили смо добар посао. Радујемо се даљем напредовању да омладина не бјежи из Бијељине, из града, наше државе, прича Огњен Видаковић.

Амбициозне планове имају и за наредну годину.

У новоизграђеној хали производња би требало да почне најкасније до марта идуће године.

- А то је још нових минимално 120 радних мјеста. Крајњи циљ овог предузећа ПАСС, чији је већински капитал њемачки, да дођемо до цифре од 1.000 радника, наводи Радо Малетић, директор Фабрике ПАСС, Бијељина.

Машине за нови производни погон већ су стигле из Њемачке. Из Компаније ПАСС-а најављују и могућност пресељења неколико погона из Пољске у Бијељину, што би отворило могућност и за нова радна мјеста.