latinica  ћирилица
06/01/2018 |  09:30 | Аутор: РТРС

Локалци: Ове ствари никако не радите у нашој земљи

На популарном сајту Квора недавно је постављено питање "Шта туристи никако не смију да ураде уколико одлуче да посјете вашу земљу?". Преносимо неке од најбољих одговора.
Илустрација - Фото: РТРС
ИлустрацијаФото: РТРС

Јапан

"У јапанској култури, дом представља засебну цјелину у односу на 'спољашњи свијет'. У складу с тиме, свака особа требало би у гостима да се изује на уласку", каже Каз Мацуне.

Русија

Уколико некоме поклањате букет цвијећа, укупан број цвјетова требало би да буде непаран, истиче Катерина Макалова.

"Букети са парним бројем цвјетова намијењени су преминулима. Букет који се поклања живој особи требало би да има један, три, пет, седам цвјетова, и тако даље", додаје Макалова.

Кина

"У овој земљи се изузетно његује поштовање према старијим особама, па тако млађи по бонтону улазе у просторију након старијих. На неки начин је безбједније и учтивије придржати врата и сачекати да сви уђу", објашњава Ејприл Ли.

Бразил

Спајање палца и кажипрста тако да се формира круг један је од универзалних знакова у свијету којим се указује на то да је све "ОК". Ипак, овај гест у Бразилу има прилично увриједљиво значење.

Њемачка

"Немојте никоме пожелити срећан рођендан (или честитати било шта) дан раније. То важи за све прилике, а поријекло овог правила се крије у вјеровању да ће се особи у том случају десити нешто лоше. Правило такође није резервисано само за сујевјерне људе - непријатно ће се осјећати чак и најрационалнији Нијемци. Претпостављам да је то исто као када бисте некоме честитали положен испит прије него што особа уопште изађе да га полаже", каже Џудит Мајер.

Ирска

Ирци су познати као весели људи, али постоји лак начин да их увриједите.

"Ако вас неко у свом дому понуди кафом, чајем или неком другом врстом пића, немојте га упорно одбијати. Ирци воле да угађају својим гостима, па то могу да схвате лично", каже Караг Максвел.

Израел

Сваке године се на хиљаде туриста сјати у Израел како би посјетили хришћанска, јеврејска и муслиманска света мјеста.

Ипак, припадници обезбјеђења у сваком дијелу земље због политичких тензија умију да буду врло напети.

"Не шалите се нигде са обезбјеђењем, на било који начин. Такође увијек поштујте оно што вам се каже. Питање безбједности се у Израелу врло озбиљно схвата. Чак и ако се радницима на аеродрому учини да нешто није у реду са вашим шампоном, останите мирни и сталожени", објашњава Саул Дејвис.

Бјелорусија

Иако у скоро свим земљама свијета аплауз означава начин да некоме одате признање, на улицама ове земље врло је непожељна појава.

"Људи су овдје 2011. започели тихи протест против предсједника, а тапшање је постало један од начина протестовања. Ако то урадите данас, наћи ћете се иза решетака", каже Алекс Шреста.

Извор: Агенције