latinica  ћирилица
07/01/2018 |  15:44 ⇒ 21:04 | Аутор: РТРС

Дјед Радомир тумачи знакове у јагњећој плећки (ВИДЕО)

Данас се празнује у свим православним домовима широм Херецеговине.
Гледање у плећку - Фото: РТРС
Гледање у плећкуФото: РТРС

Херцеговци чувају и поштују вјеру од давнина, али су се у овом крају очували и народни обичаји у вези са великим хришћанским празницима. Један од њих је и гледање у јагњећу плећку божићне веселице. Ко зна да чита, у плећки, вјерује се у овом крају, пише све.

У плећки пише све, само треба знати читати, а посебне знакове, удубљења и зарезе. На јагњећој плећки већ деценијама тумачи и распознаје осамдесетшестогодишњи Радомир Стијачић из села Клобук, код Требиња. "Гледање" у плећку учио је од старијих, а најтачније је, каже, она која се припрема за крсну славу и Божић.

- Пише за кућу, је ли добро или лоше; за паре има ли или их нема, за стоку, је ли напредак или не. И за државу је ли мутно или ће добро бити - објашњава Радомир.

У Херцеговини су се обичаји очували, али прије свега права, исконска вјера. Радомир истиче да се у његовој кући увијек славила слава и вјеровало у Бога, крштавало и вјенчавало у цркви. И у плећку се увијек гледало, чак су га каже и свештеници знали упитати шта види. Плећку из 1995. године памти по знаку који је видио за Републику Српску.

- Указао се у дијелу гдје је за државу крст. Вели мени поп: То је зато што сте вјерници, ти и твоја кућа. Ја кажем: Није ово је за државу. И ставрно, те године је потписан Дејтон - истиче Радомир.

У кући Стијачића за божићне празнике посебно је весело, јер дједа Радомира посјети његових дванаесторо унучади и четрнаесторо праунучади. У плећки је, каже, видио кад су се рађали, а ускоро очекује и 15. праунуче. Гледаће и овогодишњу плећку и нада се само добрим знаковима, и за кућу и за државу.