latinica  ћирилица
12/01/2018 |  08:50 | Аутор: РТРС

Предсједник ФК Слобода: Нећемо се продати у бесцијење

Улазак стратешког инвеститора у наредном периоду је неминовност, али не по сваку цијену, поручио је Сенад Мујкановић, након што су чланови Скупштине тузланског премијерлигаша на сједници одбили усвојити његову оставку.
Сенад Мујкановић (Фото:nezavisne.com) -
Сенад Мујкановић (Фото:nezavisne.com)

Тврди да тим са "Тушња" није у ситуацији да оде у бесцијење, што је и кључни разлог пропалих преговора с турским инвеститором Ајдином Олгуном, власником "Хан групе", која је прије неколико дана преузела управљачка права у НК Челик.

"Реалност је очекивати не само да Слобода, него и сви остали клубови у скорој будућности добију стратешког улагача. Можда некима одговара овакво стање, неким поглаварима, моћницима, али клубовима сигурно не. Клубови требају свјеж капитал, јасно дефинисана власничка права, а не ситуацију свачији и ничији. Ако су могли ПСЖ, Манчестар Сити, такви гиганти, на видим ниједан разлог зашто и код нас се не би могао преписати такав модел", сматра Мујкановић.

Ипак, како тврди први човјек Слободе, дуг од око 2,6 милиона КМ за порез, те 340.000 КМ за текуће трошкове, односно обавеза према играчима, добављачима, те за припреме и појачања, нису разлог да се потенцијалним инвеститорима препусти клуб у потпуности.

"Слобода и Челик су били интересантни турском улагачу. Међутим, ми нисмо били за опцију којом би 70 посто права припало улагачу. Бојимо се да бисмо тако изгубили глас у Скупштини, промијенио би се Статут... Улагача желимо, али да му дамо сва права не желимо. Ми нисмо у таквој ситуацији", тврди Мујкановић.

Дуговања према Пореској управи Федерације БиХ преузео је, тврди Мујкановић, град Тузла и требало би да буде саниран у наредних десет година. Договорено је да на некој од наредних сједница Скупштине буде покренута процедура промјене Статута којом би се омогућио лакши улазак инвеститора, али и био прецизно дефинисан његов удио. Комисија за промјену Статута је већ формирана.

Мујкановић је прокоментарисао и чињеницу да поједини клубови из мањих средина често боље функционишу него они с традицијом. Примјер су Крупа, Слога из Симиног Хана, донедавно је то била и Младост из Велике Обарске. У актуелној сезони Слобода је десета на табели иза, такође условно, неких мањих клубова попут ГОШК-а, Радника, Крупе.

"Неко моје скромно мишљење је да су то клубови који углавном живе на основи друштва једног лица. То су као нове фирме, које аутоматизмом немају ни дуговања. Улагачи су људи који управљају токовима новца и то траје све док они имају неки интерес. Сјетимо се Орашја, Модриче, Жепча, Бротња... који су освајали Куп и титуле, а данас их нема нигдје. Ту су инстант клубови и не могу се упоредити с оним с традицијом, јер старији клубови имају и неке репове и дуговања одраније", истако је Мујкановић и додао:

"Слобода поприлично добро ради и послује. Наш рачун није блокиран. Своје дугове санирамо постепено. Ових 340.000 КМ ћемо такође врло брзо осигурати. Имамо визију да за двије-три године доживимо потпуну стабилизацију".

Крпић суспендован

Управа Слободе суспендовала је нападача Сулејмана Крпића, који се није појавио на припремама. Крпић је напустио Слободу на зимској паузи у сезони 2016/17, да би се након пола године боравка у шведском АИК-у вратио у Тузлу и потписао уговор са Слободом до 2019. године. Након полусезоне Крпић се није појавио на прозивци, а у изјавама за поједине портале тврдио је да нема уговор са Слободом.

Извор: Независне новине