latinica  ћирилица
12/01/2018 |  09:19 ⇒ 09:19 | Аутор: РТРС

Нови Сад: За један предмет двије различите пресуде

Невиђени преседан догодио се у новосадском Вишем суду чије је вијеће, у само мјесец дана, за један исти предмет донијело двије потпуно различите пресуде.
Судија - Фото: илустрација
СудијаФото: илустрација

Тако је, због нечијег пропуста, тај предмет доспио на крају пред највишу судску инстанцу, Врховни касациони суд у Београду, који је оцијенио да су битно повријеђене одредбе кривичног поступка, због чега би судије Вишег суда у Новом Саду могле чак и кривично да одговарају.

Бранилац у овом предмету, адвокат Милан Белић, објаснио је да је пред Основним судом у Новом Саду његов клијент поглашен кривим првостепеном пресудом, а у марту 2016. осуђен на условну казну због лажног пријављивања.

Жалба адвоката Белића на пресуду је уважена 27. марта прошле године и предмет поново враћен на одлучивање Основном суду у Новом Саду.

"Послије мјесец дана од укинуте пресуде, док смо чекали да се закаже и започне главни претрес, мом клијенту Виши суд доноси за исти предмет, а без поновљеног суђења, потпуно другачију одлуку", рекао је Белић.

Према његовим речима, 16. маја 2017. жалба је овог пута одбијена и потврђена првостепена пресуда.

Одлуку су, како наводи, донијела два иста члана овог вијећа, а измјењен је био само предсједавајући.

На такво поступање суда, Белић је уложио жалбу и 5. септембра прошле године услиједила је одлука Врховног касационог суда којом је укинута пресуда из маја и предмет враћен новосадском Основном суду на поновно одлучивање.

Извор: Новости