latinica  ћирилица
12/01/2018 |  12:28 ⇒ 14:10 | Аутор: РТРС

Преглед музичких дешавања у Српској (ВИДЕО)

Много занимљивих музичких дешавања обиљежило је годину која је за нама. Међу њима посебно се издваја Новогодишњи концерт Бањалучке филхармоније, а ту су бројни фестивали, који су већ одавно стекли титулу традиционалних и привлаче све већи број туриста из региона. Урадили смо преглед музичких дешавања у 2017. години.
Бијело дугме у Бањалуци - Фото: РТРС
Бијело дугме у БањалуциФото: РТРС

Православна нова 2017. година дочекана је у Бањалуци на Тргу Крајине уз поново окупљену групу Бијело дугме. Услиједили су традиционални новогодишњи концерти Бањалучке филхармоније и Градског тамбурашког оркестра.

25. рођендан Телевизије и 50. рођендан Радија Републике Српске прослављени су уз спектакуларне концерте групе Ван Гог и Биг бенда Дејана Петровића, те бројне домаће извођаче.

Прољеће је свакако било у знаку најмлађих, уз неизбјежни Фестивал дјечијег фолклора Васкршњи концерт и Ђурђевдански фестивал дјечије пјесме, који већ 24 године наша Радио-телевизија организује с великим успјехом.

Кастел рок фест обиљежили су наступи Бајаге и Инструктора, Невених беба, Кикија Лесендрића и Пилота, Тонија Цетинског, Парног Ваљка и других.

Међународни фестивал фолклора Дукат фест, на своју десету годишњицу, окупио је ансамбле из Венецуеле, Порторика, Индонезије, Чилеа, Пољске, Словачке, Русије, БиХ и Индије.

Најпознатији фестивал демо бендова у југоисточној Европи- Демофест, свој десети рођендан обиљежио је уз 50 демо бендова из цијелог региона, од којих је најбољи био шабачки Слонз.

Бањалучки дани музике и пива били су у знаку легендарних група Рибља чорба, Галија, Генерација 5, Дивље јагоде и многих других.

Велику пажњу публике привукао је и ОК фест на Сутјесци, концертима Јосипе Лисац, Психомодо поп, Ван Гог, Дубиозе колектив, Лет 3 и многих других.

На првом Фестивалу српског фолклора, уз бројне фолклорне групе из Канаде и региона, наступила је Биљана Крстић, са оркестром Бистрик, а традиционални Козара етно фест, окупио је око 450 учесника из оасм земаља.

Међународни фестивал студентских позоришта Кестенбург отворила је група Емир Кустурица и Ноу смоукинг оркестра.

Једна од најдуготрајнијих манифестација на овим просторима- Љето на Врбасу, отворена је концертом Бањалучке филхармоније и Умјетничког ансамбла Министарства одбране Србије "Станислав Бинички", који су, као велики здружени симфонијски оркестар, свирали најпознатије теме филмске и евергрин музике.

Највећи фестивал електронске музике у БиХ- Фреш вејв, довео је у Бањалуку неке од најактуелнијих свјетских ди-џејева. Дабфајр, Џејмс Забиела и Махмут Орхан само су нека од имена.

Ту су још и бројни концерти, од којих је највећу пажњу, свакако, привукао концерт Академског ансамбла пјесама и игара руске армије Александров, који је примио одликовање од предсједника Републике Српске, Милорада Додика.

Дјечијим фестивалом Мали композитор обиљежен је међународни Дан дјетета, а руски балет на леду "Крцко Орашчић" донио је дашак зимске чаролије.

Година је завршила спектакуларним концертом, у оквиру традиционалне Донаторске вечере "С љубављу храбрим срцима", уз звијезде попут Мирослава Илића, Жељка Самарџића, Саше Ковачевића, Жељка Јоксимовића, Тропико бенда и многих других.

А у Нову годину Бањалучани су ушли уз тродневну журку на Тргу Крајине, уз Сергеја Ћетковића, Ивану Негатив, Лукијана Ивановића, Николу Роквића, Лексингтон бенд, Џенана Лончаревића и Тонија Цетинског.