latinica  ћирилица
12/01/2018 |  17:14 ⇒ 18:52 | Аутор: РТРС

Калцијум важан за квалитет живота

Калцијум представља један од важнијих минерала за раст и развој сваког дјетета. Његов недостатак утиче на квалитет живота. Откривамо вам прве знаке недостатка калцијума.
Намирнице - Фото: илустрација
НамирницеФото: илустрација

Грчеви

Грчеви испод пазуха, у бедрима и рукама док се креће су први знак да ваше дијете има мањак калцијума. Уколико уноси довољну количину течности, има нормалан ниво хемоглобина у крви, а и даље осјећа болове у мишићима то може бити основни показатељ да нема довољан унос овог минерала.

Крте кости

Како би наше кости током одрастања достигле потребну чврстину неопходан им је калцијум и због тога мањак овог минерала у тијелу доводи до чешћих ломова, чак и при мањим повредама. Недостатак калцијума код дјеце уз недостатак витамина Д може довести до озбиљнијих стања попут рахитиса.

Слаби нокти

Један од показатеља мањка калцијума су свакако и ломљиви нокти. Уколико примијетите да вашем дјетету пуцају нокти чак и при свакодневним радњама обезбиједите му унос намирница богатих овим минералом.

Слаб имунитет

Мањак калцијума представља добру подлогу за развој дисајних и цријевних инфекција. Такође, смањује могућност нашег тијела да се бори против болести.

Несаница

Несаница код дјеце може бити узрокована из више разлога, а један од њих је и недостатак калцијума. Осим несанице, недостатак калцијума изазива и нападе страха и менталне сметње које повећавају стрес и умор.

ИЗВОРИ КАЛЦИЈУМА

Млијечни производи

Најбољи извор калцијума су сир, млијеко и јогурт. Побрините се да ваше дијете има бар један млијечни оброк дневно.

Ситна плава риба

Сардине су богате омега3 масним киселинама које су важне за правилан развој мозга, а богате су и калцијумом и витамином Д.

Зелено поврће

Кељ и брокула су поврће које морате уврстити у исхрану вашег дјетета јер обилује калцијумом и помаже у јачању имунитета.

Сјеменке

Калцијум је доста заступљен и у сусамовим сјеменкама и помаже у очувању чврстоће коштане масе.

Сок од наранџе

Наранџе или свјеже цијеђени сок од наранџе богат је витамином Ц, али и калцијумом.

Извор: Независне новине