latinica  ћирилица
12/01/2018 |  19:26 ⇒ 19:38 | Аутор: РТРС

Рукометна еуфорија на сплитској риви

Иако је прва утакмица домаћина Хрватске на Европском првенству у рукомету тек вечерас у 20.30 сати, на сплитској риви се већ у касним послијеподневним сатима могла осјетити рукометна еуфорија. Потпуно усијање атмосфере очекује се у Спаладиум Арени када крене утакмица првог кола групе "А" са Србијом.

Сплитска арена, чији је капацитета скоро 11.000 мјеста распродана је још прије скоро два мјесеца, тако да ће сигурно бити испуњена до посљедњег мјеста.

Други хрватски град по величини, послије Загреба, данас је у центру пажње цијеле земље. Навијачи су стигли из свих крајева Хрватске, па и дијелова Херцеговине.

Баште кафића на риви су испуњене навијачима, који су у дресовима и с навијачким обиљежјима, те с нестрпљењем очекују вечерашњи дуел својих љубимаца против Срба. Наравно да дуел Хрватске и Србије са собом, осим спортског, доноси и политички набој, али атмосфера на улицама Сплита неколико сати уочи утакмице дјелује доста мирна и не могу се чак чути ни било каква увредљива скандирања упућена вечерашњем противнику. Трговци на штандовима са дресовима и навијачким реквизитима трљају руке, јер је продаја знатно порасла у односу на обичне дане.

На сплитским улицама може се видјети и покоји навијач Шведске, док симпатизера Исланда и Србије није било на главним градским локацијама. Планирано је јавно гледање утакмице на риви и на још неколико мјеста у Сплиту. У сваком случају, хрватски навијачи су велики оптимисти и сви су увјерени у сигурну побједу изабраника Лине Червара и добар почетак Европског првенства на којем желе једино злато које им недостаје с велике рукометне сцене.

Примјетне су и појачане мјере осигурања, па су тако припадници Полицијске управе сплитско-далматинске направили неколико пунктова са којих проматрају ситуацију на терену. Из ПУ сплитско-далматинске раније су најавили да ће за саобраћај бити затворени готово сви прилази Спаладиум Арени, те су навијаче замолили да возила паркирају на паракинзима стадиона "Пољуд" и НК Сплит, који се налазе у близини.

Колико је Европско првенство у рукомету важан догађај за Хрватску доказује и најава доласка државног врха на отворење у Сплиту. На трибинама Спаладиум Арене требали би бити предсједница Колинда Грабар-Китаровић и премијер Андрија Пленковић, а долазак је најавио и Вања Удовичић, министар омладине и спорта у Влади Србије.

За вечерашњи програм ЕУРО 2018. планиране су утакмице првог кола у групама "А" у Сплиту и групи "Б" у Поречу. У Спаладиум Арени, осим Хрватске и Србије, раније од 18.15 сати у скандинавском дербију састаће се Шведска и Исланд. Након тога ће услиједити церемонија свечаног отварања, а од 20.30 сати "балкански класик". У групи "Б" од 18.15 сати састају се Бјелорусија и Аустрија, а од 20.30 актуелни свјетски шампион Француска и вицешампион Норвешка.

Европско првенство у Хрватској одржава се од 12. до 28. јануара, а наслов шампиона Старог континента браниће Њемачка.

Извор: Независне новине