latinica  ћирилица
13/01/2018 |  16:05 ⇒ 14/01/2018 | 08:33 | Аутор: РТРС

Коме се привиђају паравојне формације у Републици Српској? (ВИДЕО)

Информације о Формирању паравојних формација поново су заокупирале домаћу јавност.
Сарајево - Фото: РТРС
СарајевоФото: РТРС

Овог пута, ријеч је о наводном постојању таквих група на тлу Републике Српске.

Сарајевски портал Журнал објавио је да обавештајно-безбједносне службе БиХ наводно располажу сазнањима да Удружење "Србска част" ради на формирању паравојне формације у Републици Српској и да већ регрутује људе.

Све то под диригентском палицом предсједника Српске Милорада Додика.

Из Кабинета предсједника оштро демантују овакве наводе, тврдећи да је ријеч о опасним инсинуацијама које нису у функцији мира и стабилности.

Република Српска има своје Уставом и законима предвиђене институције које су у служби стабилности свих њених грађана, а конструкције које су се појавиле на појединим порталима су изузетно опасне, реагују из Кабинета предсједника: "Да је то тако свједочи и чињеница да се аутор спорног текста није позвао ни на једну провјерљиву чињеницу која би указивала на тачност његових навода о формирању таквих јединица у Републици Српској. Кабинет предсједника Републике Српске најодлучније одбацује такве спекулације."

У спорном тексту се између осталог наводи како је потпредсједник Парламента Ненад Стевандић дозволио да се чланови Удружења "Србска част" окупе у једној од сала Народне скупштине.

То Стевандић оштро негира.

Поручује да то пласирају они који упорно покушавају у Федерацији да сакрију вехабијске покрете и увјежбавања разних формација под окриљем спортских клубова, и да у тако нешто увуку и Српску.

- Мени је потпуно јасно због чега то ради бошњачка елита која има за циљ да направи паравојне формације у Федерацији, али ми није јасно чему служе припадници Савеза за промјене и зашто им у свему томе помаже Мектић, који хоће на силу и подметањем да створи пандан тих вехабијских покрета или, да кажем, других паравојних организовања у Федерацији, наводи Стевандић.

Управо је Мектић за федералне медије изјавио како безбједносне службе БиХ располажу информацијама да удружење "Србска част" ради на формирању паравојних формација у Републици Српској, те да ће детаљан извјештај бити достављен Тужилаштву БиХ.

То су обичне спекулације и лажи, увјерен је први човјек полиције Драган Лукач.

- Ако министар Мектић достави такве податке, МУП Републике Српске ће одмах реаговати, похапсити и разоружати такве припаднике било које паравојне јединице и нећемо дозволити на територији Републике Српске формирање било каквих паравојних јединица. Могу слободно да кажем да су то измишљотине. Такве јединице не постоје на тлу Републике Српске, категоричан је Лукач.

Приче о паравојним формацијама у Српској само су подметања и настојање да се Српска додатно проблематизује, став је премијерке Жељке Цвијановић.

Поручује да Српска има Министарство унутрашњих послова као регуларну формацију и да су приче да неко жели да формира паравојне јединице бомбастична нагађања.

- Имамо регуларну формацију у Српској, што смо имали прилику да видимо и на обиљежавању 9. јануара - Дана Републике. Ту су били Заставни вод, Специјална јединица, Јединица за подршку и све остало што треба да прикажемо. Пажња институција, улагање и све што је у вези са формацијама тог типа, усмјерено је на наш МУП, додаје премијерка Српске.

О наводним паравојним формацијама у Српској, предсједник Одбора за безбједност у НСРС Миланко Михајлица, први пут чује.

Ипак, увјерен је да оваква нагађања могу само да нашкоде Српској, имајући у виду да су писања федералних, преузели и неки од свјетских медија, као што је британски Гардијан.

- Ја ћу као предсједник Одбора за безбједност свакако затражити да на првој наредној сједници одбора ово питање размотримо и да будемо упознати са неким чињеницама, наглашава Михајлица.

Овакви медијски наводи само су наставак покушаја да се Српска ослаби, политички и економски.

Није то ништа ново, каже СНСД-ов Сташа Кошарац. То је, каже, почело оног тренутка када је Савез за промјене стигао у Сарајево: "Желе да шире неистине у међународним круговима и јавности, желећи да се по сваку цијену обезбиједи интервенционизам на Републику Српску."

Писања федералних медија демантовали су и из Руске амбасаде у БиХ, имајућу у виду да се у тексту који је објавио Журнал.ба, наводи како су чланови Удружења "Србска част" обучавани у Русији, и како Русија пружа пуну подршку Српској и њеном предсјенику у наводном формирању паравојних јединица.

Овакве наводе федералних медија у Руској амбасади су окарактерисали као глупости и бесмислене измишљотине.