latinica  ћирилица
13/01/2018 |  16:07 ⇒ 16:08 | Аутор: РТРС

Галијашевић: Причом о паравојскама прикрива се повратак страних бораца у БиХ

У Републици Српској не постоје паравојне формације, што знају и западне обавјештајне службе, а пласирањем таквих информација умањује се значај терористичке пријетње и прикрива повратак поражених страних бораца у БиХ, изјавио је Срни експерт за борбу против тероризма Џевад Галијашевић.

Релевантне информације са најважнијих мјеста, а то су Министартво унутрашњих послова Републике Српске и Еуфор кроз операцију Алтеа знају да то не постоји", рекао је Галијашевић поводом изјава министра безбједности у Савјету министара Драгана Мектића о парабезбједносним групама у Републици Српској.

Према његовим ријечима, ово је веома опасна оптужба нерелевантног човјека, али долази са релевантног мјеста - са позиције министра безбједности.

"Ово је покушај исписивања ужасне оптужнице Републици Српској. Нико у то не вјерује. Овде постоје далеко важнији механизми обавјештавања и дјеловања западних обавјештајних служби које знају да у Републици Српској не постоје паравојне формације", рекао је Галијашевић.

Галијашевић је напоменио да би и Министарство унутрашњих послова Републике Српске, као најпрофесионалније у БиХ, било угрожено постојањем таквих паравојних формација.

Он је навео да овом причом Мектић умањује значај терористичке пријетње, прикрива повратак поражених страних бораца у БиХ, те да, истовремено, крије корупцију на највишем нивоу у вези са пасошима која прелази 25 милиона КМ.

Галијашевић је истакао да Мектић "помаже повратницима са сиријског ратишта којих се вратило више од 150, а само их је 57 процесуирано", те да га тужилаштво треба склонити са позиције.

"Он позива на конфликте, на рат, на укидање уставног поретка и санкционисање Републике Српске", каже Галијашевић, те подсјећа да је америчка влада у годишњем извјештају о тероризму опасно замјерила правосуђу БиХ, Ударном тиму за борбу против тероризма и безбједносним агенцијама на оваквој подршци коју дају терористичким организацијама и ратницима у Сирији.

Галијашевић је истакао да је "извор паравојске" џамија "Краља Фахда" у Сарајеву, гдје се производе борци за страна ратишта, а чији је главни имам Незим Халиловић Мудерис недавно поручио онима који "неуставно обиљежавају 9. јануар да се цијена цјеловите БиХ може и треба платити чак и животима, те да још има преживјелих припадника и армије и МУП, који су поново спремни да понуде своје животе".

"Халиловић је био главни имам у Коњицу од 1991. до 1996. године, а истовремено је био командант диверзантске јединице у Коњицу и командант 4. муслиманске бригаде. Повезан је са многим злочинима, па и са онима у Брадини. Његова мржња је застрашујућа. Њега не треба потцјењивати", истакао је Галијашевић.

Он је додао да су хутбе Халиловића позиви на акције, да се деси злочин, да подстиче на напад.

Галијашевић је напоменуо да је Халиловић имам вехабијске и саудијске џамије у срцу Сарајева која је ванправног и политичког система БиХ, недоступна уставном поретку БиХ.

Он је нагласио да џамија има потпуни правни и територијални имунитет у односу на БиХ, гдје домаће безбједносне агенције не могу да уђу да врше истрагу. "Тамо се радикализује, тамо се хушка на рат", каже Галијашевић.

Он је закључио да је кључно питање за Ријасте исламске заједнице како један имам, као један од високих функционера у Ријасету, може да радити у страној џамији.

Извор: СРНА