latinica  ћирилица
13/01/2018 |  16:20 ⇒ 14/01/2018 | 14:09 | Аутор: РТРС

Да ли ће Савјет Европе увести санкције БиХ због неспровођења пресуде Сејдић-Финци? (ВИДЕО)

Из Савјета Европе су поручили да не постоје планови за увођење санкција БиХ због неспособности да спроведе одлуку Сејдић-Финци на шта је недавно упозорила члан парламентарне делегације БиХ у Савјету Европе Нермина Капетановић.
Савјет Европе - Фото: СРНА
Савјет ЕвропеФото: СРНА

Сличног мишљења је и Дерво Сејдић који је тужио БиХ.

И сама спекулација о евентуалним санкцијама или искључењу из Савјета Европе те проблеми са комплетирањем одговора на Упитник ЕК, удаљавају БиХ од статуса кандидата.

Европски Суд за људска права по тужби Дерве Сејдића и Јакоба Финција још 2009. наложио је БиХ да из Устава и Изборног закона избаци одредбе које дефинишу избор само припадника српског, бошњачког и хрватског народа за Дом народа у ПС и чланове Предсједништва, те омогући кандидовање националних мањина.

До данас, одлука Европског суда није спроведена.

- Ја мислим да се врло лако може догодити да Вијеће Европе у јануару санкционише БиХ. Који ће то начин бити: да ли ће бити искључење из Савјета Европе или неки други механизми, ја не могу нагађати, каже Нермина Капетановић, замјеница предсједавајућег Заједничке комисије за европске интеграције ПС БиХ.

- Ја не очекујем да ће Вијеће Европе увести било какве санкције с обзиром на то да су такве санкције најављиване прије четири-пет година и ништа се није десило. И овај пут неће се ништа десити, наводи Дерво Сејдић, подносилац тужбе Суду у Стразбур

Република Српска је одавно понудила рјешење које би омогућило кандидовање националних мањина.

Умјесто српског, из Српске би био биран један члан Предсједништва, а из Федерације два. Међутим, због компликованих хрватско-бошњачких односа немогуће је спровести одлуку из Стразбура.

- Видљиво је да постоји застој у Федерацији гдје не постоји кључни договор политичких субјеката. Наравно, код нас постоји другачије опредјељење. Сматрам да у будућности не треба имплементирати одлуку Сејдић-Финци с обзиром да је таква политичка ситуауција у ФБиХ, каже Сташа Кошарац, шеф Клуба посланика СНСД-а у Представничком вијећу ПС БиХ.

Да ли због празника, тек нико од европски, х званичника и институција није се изјаснио да ли је питање "Сејдић-Финци" поново у врху приоритета, с обзиром на то да британско-њемачка иницијатива већ двије године у први план истиче социо-економске реформе као кључне на европском путу БиХ.

- Постоји могућност тих санкција, колико знам те санкције би могле бити у облику одузимања гласачких права БиХ у Савјетр Европе али је то неизвјесна опција. С друге стране, највеће санцкије су застој на европском путу за грађане БиХ, наглашава Срећко Латал, политички аналитичар из Сарајева.

Иако нема званичне потврде, најава санкција или искључења из Савјета Европе, уз проблеме са комплетирањем одговора на Упитник ЕК -удаљавају БиХ од статуса кандидата.

Ако томе додадамо и изостанак договора о промјени Изборног закона што проистиче из пресуде УС БиХ, не само да ће представници националних мањина поново остати без могућности кандидатуре, већ је под знаком питања и спровођење резултата избора у октобру.