latinica  ћирилица
14/01/2018 |  11:05 ⇒ 20/01/2018 | 20:24 | Аутор: РТРС

Додик: Нисам против САД и ЕУ, али јесам против држања лекција (ВИДЕО)

Бити досљедан не значи бити тврд, каже предсједник Републике Српске Милорад Додик поводом примедаба да води тврду политику према Западу, уз напомену да он није против САД или ЕУ, али да јесте против, како каже, "њиховог разбацивања и држања предавања" у његовој земљи.
Додик: Нисам против САД и ЕУ - Фото: РТРС
Додик: Нисам против САД и ЕУФото: РТРС

- Треба ли да будем мекан према онима који нам витална национална права у континуитету оспоравају? Амбасадори нису државе, иако овдје управљају ситуацијом. Нисам ја против Америке, ЕУ, било кога, али јесам против њиховог разбацивања, држања предавања у мојој земљи. Тако не може, рекао је Додик у интервјуу за "Политику".

Упитан да ли је могуће отворити нова радна мјеста и утицати на демографију без добрих политичких веза са највећим свјетским економијама, Додик је указао да никада није било више запослених, да је прошле године забиљежен раст и да економија не пада.

- Наша политика није тврда и подразумијева уважавање. Бити досљедан не значи бити тврд. Не тражим конфликт, али не могу да будем сервилан. Имамо опозицију која је довољно мекана, сматра Додик.

На констатацију да се, иако је Дана Републике Српске дефинисан као секуларни празник, позиву на прославу нису одазвали из свијета, Додик је рекао да "није важно ко је дошао, народ се окупио и показао шта мисли, а онај ко то не поштује, нека каже шта поштује".

- Неће ни нас бити, на примјер, 4. јула, код оних који држе до тога, или на прославама ЕУ, ако већ нису хтјели код нас, поручио је предсједник РС.

Иако на прославу нису дошли предсједник Србије Александар Вучић и премијерка Ана Брнабић, Додик је рекао да РС њима дугује само част и подсјетио да је Вучић упутио, како је рекао, "упечатљиву честитку", а да је у име Владе Србије било неколико министара, представници војске и полиције, начелник Генералштаба.

Он је изразио увјерење да ће Вучић наредних година бити на прослави, подсјетивши да је долазио и раније.

- Високи гости долазе на јубилеје, зашто морају сваке године. Може свако сад да се нешто пита, али како им не падне на памет да се упитају да ли бисмо имали толико званичника из Србије да је Вучић био против тога. Могу само да захвалим Вучићу за све што је урадио за РС, од инвестиција до политичког става да поштује Дејтон и договор унутар БиХ, увијек уз напомену да воли РС, рекао је Додик и подсјетио да је и Брнабићева недавно била на донаторској вечери у РС, са великом донацијо

О питању избора између ЕУ и Русије, Додик каже да ЕУ није атракција од прије десет година и да постоје бројни проблеми.

- Ми не можемо да утичемо на то каква ће бити ЕУ, али можемо да размишљамо у шта нас гурају. У међувремену, наравно, радићемо на европским вриједностима јер оне нам требају. Али ако нисмо видљиви као РС, на том путу нас нема, нагласио је Додик.

Како је додао, "ономад су нам предлагали да сва европска питања буду надлежност ЕУ, што значи све".

- То смо одбацили и дошли до механизма координације, који преко 70 одсто питања за ЕУ делегира на ентитете. Поштујте то. Видите ли можда нешто погрешно у таквој политици? Хоћете да наше ресурсе дамо у руке неком другом? Ја, ето, нећу, бирам да будем ’арогантан‘. Највише европских сугестија из агенде испунила је РС, док то нису урадиле ФБиХ и ниво БиХ. Навикли су се да ми можемо да будемо само лоши, или поданици. Неки су се превише заиграли. Е, мени таква Босна не треба, рекао је Додик.

Он сматра да нема дилеме "ЕУ или Русија" али наводи да не може неке ствари да прихвати као човјек.

Додао је и да је РС спремна да се повинује Уставу БиХ, онако како је написан, наводећи да РС тражи договор око многих ствари у БиХ, којих нема, "јер странци дају налоге за испуњавање", што он не жели.

- А ово што Изетбеговић говори о тобож нападима је смијешно. Чисто хипотетички, неће добити дозволу федералне полиције, јер то неће подржати Хрвати. Војска не може да буде употребљена без одлуке три члана Предсједништва Бих. Може да одвоји нешто своје, па направи паравојне формације. Али у Републици Српској постоји легална полиција, рекао је Додик.

Извор: Спутњик