X

За ваш уређај је
доступна апликација

latinica  ћирилица
Моја Јахорина
16/01/2018 |  12:50 | Извор: РТРС

Да ли је могуће сачувати здравље у сезони вируса?

Сезона вируса и грипа је у току, па је важно да покушамо да сачувамо наше здравље ако је то икако могуће.
Прехлада (илсутрација) -
Прехлада (илсутрација)

Шта тачно треба да знамо о вирусу грипа?

Колега је оболио од грипа, и на послу је кашљао и кихао по канцеларији. Да ли смо могли да се заразимо, чак и ако је само свратио?

Да, могли сте. Обољели од грипа заразни су за околину 24 сата прије него што се појаве симптоми, и још седам дана од обољевања. Вирус грипа је високо заразан, а болест се преноси капљичним путем, говором, кихањем и кашљањем. Честице вируса остају у затвореним просторима и постају могући извор заразе. Зими се затворени простори не вјетре довољно, па се у њима налази више инфективних честица. Када кихамо, једна капљица има и до 10.000 инфективних доза.

Треба ли да пијем врућ чај док имам грип?

Ни случајно. Не смије да се пије ни вруће ни хладно, јер се на тај начин може оштетити слузница грла. Важно је да се унесе течност, независно да ли су то чај, вода или незаслађени сокови. Под течношћу не сматрамо алкохол.

Ако имам 39 температуру, да ли треба да идем код доктора?

Не, ако температура није повишена дуже од четири или пет дана. Средње тешки облик болести без компликација има повишену температуру до 5 дана. Ако температура траје дуже, упућује на могућу компликацију. Исто тако, након нормализације, нови скок температуре послије неколико дана може да буде знак неких компликација. Тада треба отићи код доктора.

Колико је вирус грипа активан на кваки од врата?

Ако је квака у затвореном, вирус ће брже изгубити снагу. Теоретски може да остане и 10 до 12 сати на кваки од аутомобила или у трамвају. Без обзира на топлоту, вирус може да остане заразан неколико сати.

Како да препознате да ли је вирус грипа или прехлада?

Инкубација код грипа траје од једног до три дана, након чега болест избија нагло са типичним симптомима као што су висока температура, грозница, малаксалост цијелог тијела, јак умор и слабост, главобоља и болови у мишићима, а тек касније се развију респираторни симптоми. Температура нагло расте у прва 24 сата.

Прехлада је вирусна болест која захвата слузницу дисајних органа, благог је тока и обично без компликација. Најчешће изазива болове у грлу, кашаљ и промуклост.

Колико дуго се болује од грипа?

Ако се ради о грипу без компликација, висока температура и општи симптоми болести најчешће трају три дана, али могу да трају и до седам дана. Кашаљ и болови у грлу могу да трају и до двије недјеље.

Колико дуго треба остати код куће?

Препоручује се још најмање 24 сата након што се температура врати у нормалу и пошто се повуку општи симптоми. Остати код куће значи - не ићи на посао, у школу, на путовања, у продавницу, и ако морате, идете само код доктора. Симптоми и повишена температура требало би да се повуку и без узимања лијекова ако се ради о грипу без компликација.

Како заштитити укућане?

Колико год можете, држите се даље од укућана како бисте смањили могућност ширења заразе. Барем прекријте уста и нос марамицом док кишете или кашљете. Често перите руке.

Може ли да се развије имунитет против грипа?

Вирус грипа мутира толико брзо да нико не може да постане на њега трајно отпоран. Осим тога, типови вируса грипа који масовно круже одлично су се прилагодили преносу уобичајеним друштвеним контактом, због чега и имамо велик број обољелих сваке сезоне.

Јесам ли заштићен од вируса уколико се вакцинишем?

Не сасвим. Потребно је двије недјеље да организам развије антитијела и да створи имунитет на грип након вакцинације. Па чак и тада, вакцина не пружа стопостотну заштиту, њиме се знатно смањује могућност оболијевања од грипа код здравих одраслих особа. И након што сте се вакцинисали, често перите руке, кијте и кашљите у марамицу, уравнотежено се храните, будите физички активни и боравите на свјежем ваздуху.

Извор: Б92