X

За ваш уређај је
доступна апликација

latinica  ћирилица
Моја Јахорина
17/01/2018 |  20:02 | Извор: РТРС

Научници упозоравају на сумрак цивилизације

Амерички и британски научници издали су за Националну академију наука САД званично саопштење о томе када ће живот на Земљи постати неповољан за човјека и друге сисаре.
Планета Земља (Фото: Pixabay) -
Планета Земља (Фото: Pixabay)

Људи избацују у атмосферу велике количине издувних гасова, што ће на крају довести до неминовне промјене климе. Већ кроз 200 година на Земљи неће остати живих бића, јер ће услови за живот постати неподношљиви. Човјечанство не може да живи у таквој средини и одмах ће нестати, наводи се у званичном саопштењу стручњака за Националну академију наука САД.

Раније је британски научник Стивен Хокинг упозорио да ће кроз 100 година на Земљи због глобалног загријавања бити загађене све водене површине. Као примјер је навео Венеру на којој је прије 4,5 милиона година постојала течност, али је због промјене климе она нестала и планета је постала беживотна.

Научници су навели друге разлоге због којих ће нестати цивилизација. Међу њима су нуклеарна зима, која може да почне због рата, пандемија, судар Земље са астероидима, па чак и напад вјештачке интелигенције.

Извор: Спутњик