latinica  ћирилица
18/01/2018 |  15:47 ⇒ 17:54 | Аутор: РТРС

И.Сарајево: При крају прва фаза радова на новој болници (ВИДЕО)

Прва фаза изградње болнице у Источном Сарајеву, груби грађевински радови, приводе се крају.
Болница И. Сарајево - градилиште - Фото: РТРС
Болница И. Сарајево - градилиштеФото: РТРС

Преостало је још да се угради вањска столарија на горњим етажама.

Већ наредне седмице интензивираће се завршни радови. 

Отварање поликлинике може се очекивати већ наредног мјесеца, а у међувремену, адаптирана је и опремљена и савремена болничка кухиња.

Радови улазе у фину завршну фазу, па се, судећи према интензитету, заиста може очекивати да ће у октобру особље и пацијенти моћи да преселе у нову савремену болничку зграду.

Нову болницу у Источном Сарајеву чиниће четири цјелине: стационарни блок са 207 лежајева за пацијенте, блок са операционим салама, интензивном његом и појединим кабинетима, те већ адаптирани радиолошки блок, гдје су кухиња и трпезарија и поликлиника, која се опрема и ускоро ће бити усељена.

Инвеститор се обавезао и на набавку медицинске и немедицинске опреме уговором на принципу кључ у руке.

- Предвиђено је 10 милиона за опремање. Посједујемо магнетну резонансу и ЦТ. Та опрема набављена је прије 2-3 године са оптималним вјеком трајања од осам година, тако да је набавка нових нерационална. Већ опремамо поликлинички дио и по томе видим ријешеност да се уговор испоштује, птича Горан Тодоровић, директор ЈЗУ болница Источно Сарајево.

Савремена нова поликлиника за пацјенте у Источном Сарајеву биће пријатно изненађење.Нови амбијент и дијагностичка опрема, за провјерене љекаре и особље, који су и у досадашњим тешким условима пружали максимум. У функцији ће бити 19 специјалистичких служби, а размишља се и о развоју нових медицинских грана.

Специјалистичка едукација кошта и до 200 хиљада марака, па је то задатак за будућност ...

- Тешко је у условима опште болнице организовати квалитетну неуро или кардио хирургију. Стога ћемо службе које имамо развијати, а које немамо покушати ставити у било какву функцију и тежити да у неким службама будемо водећи, додаје Тодоровић.

И за оронуле, старе зграде постоје планови. Дио објеката у будућности ће се адаптирати за геријатријску његу, а намјера је да се организује и служба за његу старих и болесних лица у њиховом кућном окружењу.