latinica  ћирилица
19/01/2018 |  16:00 | Аутор: РТРС

Шта урадити ако током вјежбања осјећате бол или нелагодност?

Било да сте дуго физички активни или сте тек почели да вјежбате, требало би да имате на уму да је лаган бол или нелагодност приликом вјежбања прилично уобичајена појава.
Свјеж ваздух  (Фото: ufitnesss.blogspot.com) -
Свјеж ваздух (Фото: ufitnesss.blogspot.com)

Бол и умор мишића дио су процеса изградње снаге и издржљивости, и јасан знак да између вјежбања треба да постоји адекватан период одмора.

Али, шта ако и након дан-два одмора вјежба опет донесе бол или вас након одмора и даље прилично боли? То би могао да буде знак да вам је потребна стручна помоћ физиотерапеута.

"Бол је алармни систем вашег тијела, начин на који вам оно каже да нешто није у реду", објашњава физиотерапеут Чарли Џонсон, који ометајућим болом сматра сваки бол или нелагодност који онемогућавају правилне покрете, вјежбање и перформансе тијела.

Џонсон се у својој каријери много пута сусрео с овим проблемима, па је временом развио методу којом рангира бол и дијагностикује проблем.

За то користи црвену, жуту и зелену боју, како би разумио бол у односу на активност која га је проузроковала.

Црвена: Бол који осјећате приликом вјежбања, а остаје и након вјежбања, и погоршава се током ноћи или дана.

Жута: Бол који осјећате приликом вјежбања нижег интензитета, а престаје или се смањује одмах или убрзо након завршетка активности и касније.

Зелена: Бол који се осјети, али не омета приликом активности, и у потпуности престаје након вјежбања.

Ако бол припада црвеној категорији, доктор Џонсон свакако препоручује обустављање физичких активности док год бол у потпуности не нестане, јер је само тако могуће спријечити погоршање стања које би сигурно проузроковало још већи бол.

Ако се налазите у жутој категорији, можете да наставите с вјежбањем, без јачих притисака на болно мјесто, како бисте ублажили нелагодност и бол, иако би, сматра Џонсон, и тада можда било добро да посјетите стручњака како се акутан бол не би претворио у јачи и хроничан. "Ако реагујете на вријеме, лакше је спријечити даље симптоме", каже физиотерапеут, а што се проблем раније ријеши, већа је вјероватноћа да ће доћи до потпуног опоравка.

У том случају, стручњак ће дијагностиковати проблем, и прописати терапију коју ће изводити стручњаци или ћете добити "домаћи задатак" с прилагођеним вјежбама.

Оно што Џонсон свакако савјетује свима који у неком тренутку осјете бол јесте да никада не прихвате бол као "сталног пратиоца", у нади да ће проћи како је и дошао. То тако не иде, и у тој су ситуацији одмор и стручна помоћ (дијагностика и терапија) најбоље рјешење помоћу којег ће се особа најбрже опет вратити вјежбању.

Извор: Б92