latinica  ћирилица
21/01/2018 |  08:13 ⇒ 22/01/2018 | 10:27 | Аутор: РТРС

Отворен Конфуцијев институт у Бањалуци (ФОТО/ВИДЕО)

Бањалука је добила Конфуцијев институт. Отворен при бањалучком Универзитету на Факултету политичких наука, постао је дио породице од 525 ових института у свијету, које похађа девет милиона ученика и студената. Институт је плод дугогодишње сарадње, која ће постати још јача и то у области образовања и културе између Републике Српске и Кине, поручио је предсједник Милорад Додик.
Отварање Конфуцијвог института - Фото: РТРС
Отварање Конфуцијвог институтаФото: РТРС

Бесплатно похађање курсева кинеског језика, изучавање културе, посјета Кини ради усавршавања, сарадња са кинеским факултетима и размјена студената – могућности су које полазницима пружа Конфуцијев институт у Бањалуци. Његово отварање важан је дан за Републику Српску и бањалучки Универзитет, али и доказ пријатељства и успјешне сарадње, поручено је са отварања. 

"Стекла сам пријатељски утисак народа из Републике Српске према народу у НР Кини. У свијету има преко 500 Конфуцијевих института, али се надам да ће ово постати најбољи"м рекао је ректор Универзитета у Тјенђину за технологију и образовање Лиу Син.

"Кина је незаобилазан центар моћи у свијету, те је присутна на овим просторима посредством иницијативе 16 плус. Радујем се што ће у овог мјесеца бити промовисано неколико основних школа у Републици Српској, где ће бити експериментално изучаван кинески језик", истакао је предсједник Републике Српске Милорад Додик.

Тиме ће се допринијети размјени у области образовања, науке, културе и економије између народа Републике Српске и Кине, сматра в.д.ректора бањалучког Универзитета Радослав Гајанин

"Циљ је изучавање кинеског језика и културе у институту, али и изучавање српског језика студената из Кине. Преко амбасада успостављене су тесне дипломатске везе, сматрам да Конфуцијев инситут све те области сарадње додатно унапређује", додао је Гајанин.

Отварање Конфуцијевог института у Бањалуци (Фото: РТРС)

Овим је завршена реализација значајног пројекта, поручила је премијерка Жељка Цвијановић. Добра сарадња са Кином огледа се и у интересовању њихових компанија и институција за стратешке пројекте у Републици Српској. 

"Посебно смо задовољни чињеницом да су заинтерсовани за неколико стратешких пројеката у Српској када је ријеч о саобраћајној инфраструктури и енергетици. Сада улазимо у велики пројекат унапређења сарадње у образовању", поручила је Цвијановић.

Додик и Цвијановићева са кинеском делегацијом

У Бањалуку је допутовала и делегација кинеског града Тјенђина, са којима су раније разговарали предсједник и премијерка Српске. Дошли су, кажу, да представе свој Универзитет и плакету коју је добио Конфуцијев институт у Бањалуци.

"Кина дуго сарађује са земљама на простору Европе, а овим пројектима, иницијативом појас и пут, та сарадња је постала све јача и представља платформу за даљу сарадњу. У наредним годинама надам се да ћемо постати град партнер Бањалуци", изјавио је представник доградоначелника Тјенђина Џанг Ђије Ли.

Отварање Конфуцијевог института у Бањалуци (Фото: РТРС)

Отварању је присуствовала и амбасадорка Кине у БиХ Чен Бо. Министар спољних послова БиХ Игор Црнадак поручио је да је отварање Конфуцијевог института важна ствар за Бањалуку, Српску, али и читаву БиХ, управо јер је повезује са Кином.