latinica  ћирилица
23/01/2018 |  10:20 ⇒ 13:32 | Аутор: РТРС

Србија: За четири мјесеца 1.255 обољелих од малих богиња

У Србији је од почетка појаве малих богиња у октобру прошле године Институт за јавно здравље "Милан Јовановић Батут" забиљежио 1.255 случајева, од тога три са смртним исходом.
Здравље (Илустрација: РТРС) -
Здравље (Илустрација: РТРС)

Имунолог Дјечје клинике у Тиршовој Срђа Јанковић оцијенио је да је најсигурнија заштита елиминисати болест, као и да је за то потребан колективни имунитет и висок проценат вакцинисаних.

Он је навео да постоји могућност да нису сви случајеви малих богиња примијећени и регистровани.

"Неко има атипичну клиничку слику, благу форму, па није отишао код лекара, ово су потврђени случајеви клинички или лабораторијски. Тако да је увек могуће да је број оболелих нешто већи, међутим не може бити много већи, јер ипак надзор функционише", рекао је Јанковић за Радио-телевизију Србије.

Говорећи о жртвама малих богиња, Јанковић претпоставља да би исход био другачији да су биле вакцинисане.

"На основу свега што знамо морамо да претпоставимо да би било другачије, али такође морам да кажем да и вакцинисани некада могу да оболе, вакцина пружа заштиту у високом степену, али не апсолутну", истакао је Јанковић.

Он је нагласио да је најважнији развој колективног имунитета, јер се тиме штите и особе које не могу бити вакцинисане.

На питање која је заштита поред вакцине, Јанковић каже да маска и често прање руку могу бити корисни.

"Маска може да помогне донекле при контакту са особом која има мале богиње, међутим прање руку је необично важно без обзира што је то капљична инфекција, отприлике у половини случајева вирус се пренесе преко предмета и руку, пошто капљице падају свуда, тако да хигијена јесте важна и избегавање контаката, ако је неко осетљив и није заштићен", рекао је Јанковић.

Он је навео да је све већи број дјеце обухваћен вакцинацијом, као и да то свједочи о повратку повјерења у вакцинацију, што ублажава епидемију.

Мале богиње или морбиле су вирусно, веома заразно обољење из групе такозваних осипних грозница. Болест углавном погађа дјецу, а клинички се манифестује општом слабошћу, малаксалошћу, грозницом, запаљенским промјенама на вежњачи, слузокожи дисајних органа и појавом осипа.

Инкубација код морбила је устаљена и износи 10 до 11 дана и без икаквих је симптома.

Извор: СРНА